Bromölla 2016


Tomma rum > Bromölla 2016 > Upptäckter i Bromölla del 5: Badpiren

Upptäckter i Bromölla del 5: Badpiren

DINO_BAD

Söder om Iföverken byggs en ny stadsdel till gagn för kommuninnevånarnas hälsa och idrottsutövande. Där ska folket i sinom tid spela tennis, löpa och delta i allehanda nyttiga och roande aktiviteter. I ett samhälle där gatorna är dragna med samma funktionalitetens linjal som en Kalifornisk satellitstad i öknen får man förmoda att där kommer att se väldigt rent, rakt och korrekt ut. I nuläget är det dock mest en byggarbetsplats, och därav ingen vidare trevlig miljö att uppehålla sig i.

Fortsätter man däremot längs de fläderdoftande småvägarna vid sjöns strand kommer man så småningom till en badplats av paradisiska mått. Detta vet även Bromöllaborna och det är sålunda ett tämligen populärt utflyktsmål. Det är lätt att förstå varför. Långt ut i vattnet sträcker sig en smal och böjd udde, blott lite för perfekt för att dölja den människohand som en gång formgivit den. Från denna pir doppar man sig enkelt i Ivösjöns behagliga men långgrunda vatten.

Utsikten är hänförande. Bortom den majestätiska sjöns nordvästra strand böljar ett grönklätt landskap av otaliga kullar som knappast skulle få Irland att skämmas. En effektiv kontrastverkan utgörs av Iföverkens gamla fabrikskomplex- Bromöllas själva fundament- med sin något bedagade industriella skönhet. Efter badet cyklar vi hem genom nybyggnationen, där vallmo och rallarrosor kantar grushögarna vid framstegets bastion.

Kommentarer inaktiverade.