Bromölla 2016


Tomma rum > Bromölla 2016 > Upptäckter i Bromölla del 6: Entreprenören och nazisten

Upptäckter i Bromölla del 6: Entreprenören och nazisten

notre-nazi

På Ifötorget i Bromöllas hjärta står en högst allvarsamt utförd byst föreställande en i sin tur högst allvarsam man, Ernst Wehtje. Wehtje föddes i Svalöv och var en skånsk högerpolitiker, häradshövding och framförallt industrimagnat av stora mått. Han köpte Iföverken på exekutiv auktion 1909, efter att den tidigare ägaren Ing Hermansen gått i konkurs. Som ägare och från och med 1918 VD var Wehtje mannen bakom Iföverkens snabba expansion som i sin tur ledde till den lilla orten Tunnbys förvandling till staden Bromölla.

I kommunens broschyr “Offentlig konst i Bromölla” står följande om konstnären bakom bysten, Gustav Adolf Hedblom: “G.A. Hedblom (1898-1972), skulptör och målare från Sundsvall. Hedblom har studerat i Italien, Tyskland, Frankrike och England. Från 1927 till 1944 hade han egen ateljé i Stuttgart och Berlin. Bland kända arbeten av Hedblom kan nämnas porträttbyster av Hitler och Göring för Tyska Luftfartsministeriet”

Mer än får vi inte veta om den nazistiske skulptören men vidare efterforskningar visar att han varit djupt indragen i rörelsen, känt Göring personligen och ställt ut vid de stora nazistiska konstutställningana i München 1937, 1939 och 1943. Bysten av Wehtje på Ifötorget föreställer ett beslutsamt och tungsint ansikte hos den typen av man som skapar Historia, som betvingar Tiden och Ödet. I detta fall gällde det Bromölla och Skåne, i Hitlers Tyskland och Europa. Konstnären med konunganamnet Gustav Adolf hyllar den ensamme, den starke. Mannen.

Nåväl, torget är förvisso fullt av konst. Utöver den ikoniska fontänen Scanisaurus har det på senaste tiden dykt upp stickad gerillakonst som förskjutit platsens karaktär. Liksom alla offentliga rum är Ifötorget ett slagfält och blott framtiden kan utvisa vilka verk som tillåts ta plats. En byst av Björn Söder eller virkade kroppsstrumpor åt träden? Eller kanske något vi ännu inte kan föreställa oss.

Comments are closed.