Arjeplog


Tomma rum > Arjeplog > 1165 kilometer från Stockholm över Arvidsjaur

1165 kilometer från Stockholm över Arvidsjaur

Årets Tomma rum har som vanligt bjudit på arbete och reflektion av många slag, varvat med överväldigan av det inländska landskapets sublimitet och den Arjeplogska gästfriheten.

Jag har hållit på lite med foto, filmat olika snuttar, filmat renar, blivit jagad av en ren mm.

Som vanligt när man kommer till en ny plats får tankarna, i brist på invanda referenspunkter, myror i benen. Vad är egentligen arbete? Kan jag ens börja tänka på att åstadkomma något här i världen? Till en början sover jag väldigt bra i den konstanta halvskymningen, vyssad till sömns av myggornas entoniga melodi.

En midsommarljus kväll säger Meryl Streep i form av Margaret Thatcher under några konstnärskollegors filmkväll att hon minsann aldrig sov mer än ett par timmar per natt. Några dagar senare får jag reda på att doktor Wallquist ansåg att mer än fyra timmars sömn per natt var slöseri med tid. Vad är det frågan om? Ett tydligt motsatsförhållande mellan sömn och arbete verkar finnas. Jag finner tröst i Emmanuel Swedenborg, vars livsverk aldrig kunnat skrivas om han inte fått spendera minst tio timmar per dygn i änglarnas värld.

Två veckor förflyter snabbt. Jag spelar in en musikvideo som torde vara till glädje för pappersindustrin. Jag reser hem med nattåget, ser böljande fjäll plana ut. Fyller badkaret med destillerat vatten, blundar och försöker minnas hur det var att flyta runt i Hornavan.

Vänliga hälsningar,

Litteratur:

The Iron Lady, Phyllia Lloyd (2011)

Dikten om livet på den andra sidan; en bok om Emmanuel Swedenborg, Olof Lagercrantz (1996)

 

Kommentarer inaktiverade.