Arjeplog


Tomma rum > Arjeplog > Konsten i Arjeplog, del 3

Konsten i Arjeplog, del 3

Veckans avsnitt av konsten i Arjeplog tillägnas en fixstjärna i kommunen, doktor Einar Wallquist. Bland många andra saker var han en produktiv målare och tecknare, vän till och influerad av Nils von Dardel. En del vill hävda att förhållandet i det senare fallet var det omvända. Till yrket var han läkare och för bloggpubliken kanske mest känd som författare till den självupplevda berättelsen ”Kan doktorn komma?”, om vedermödorna med att vara läkare i en bygd som till stor del saknade vägar.Det var när dr. Wallquist skrev hem till sina vänner i Stockholms kulturelit som idén föddes att göra bok av det hårda liv hans värv medförde

Övervakade av doktorns stränga men rättvisa blick följde Tomma rum med på ett studiebesök i hans bostad, ”Doktorsvillan”, lett av Sofia Flinkfeldt, som på ett mycket initierat sätt berättade för oss om doktorns liv och leverne. En tur här rekommenderas varmt!

Doktorns renässansmannamässiga inställning till vad en människa kan och borde åstadkomma överskuggar vida hans konstnärskap, men vi avslutar med en bild där några av hans porträtt ändå skymtar under en teckning föreställande doktorn själv.

 

Kommentarer inaktiverade.