Bromölla 2016


Tomma rum > Bromölla 2016 > Upptäckter i Bromölla del 10: Muséerna på Bruksgatan

Upptäckter i Bromölla del 10: Muséerna på Bruksgatan

ung

Varje lördag mellan 11 och 14 håller hembygdsföreningen öppet i Arbetarmuséet och Leos Landhandelsmuséum på Bruksgatan. De är inrymda i två av de sex små och numera pittoreska hus som återstår av de ursprungligen tjugotalet arbetarbostäder från perioden då landsvägsbyn Tunnby skulle omvandlas till industrisamhället Bromölla. Den vänlige och meddelsamme föreståndaren berättar mer än gärna om alltifrån barndomens bandymatcher på antika skridskor till lanthandelns alla kuriösa föremål.

Särskilt riktar han min uppmärksamhet mot en fascinerande litografi, tryckt i Leipzig och föreställande Bromölla under 1910-talet. Iföverken sträcker redan ut sig väldiga och imposanta, med det lilla samhället som en paragraf i dess skugga. En gata med direktörsvillor och representationsvåningar samt det redan nämnda kvarteret med arbetarbostäder. Det är allt. Mannen från hembygdsföreningen konstaterar sakligt att Bromölla är en mycket ung stad.

litografie

Ja, Bromölla är en ung stad. Och samtidigt gammal. Vid fotbollsplanen syns en stor, grön skylt: ”Bromölla satsar på ungdomen”. Vilket vill säga Framtiden. Men vill ungdomen bli satsad på eller vill den satsa själv?

Kommentarer inaktiverade.