Bromölla 2016


Tomma rum > Bromölla 2016 > Upptäckter i Bromölla del 4: Den sjungande linden

Upptäckter i Bromölla del 4: Den sjungande linden

Document Scannable(4)

På självaste midsommaraftonen uppmärksammades författaren av denna spalt om en högst anmärkningsvärd företeelse på vår egen bakgård. Det talades om något så fantastiskt och märkligt som ett sjungande träd.

Andaktsfullt närmade sig vår lilla grupp av högtidsfirare det mäktiga vårdträdet, en lind betydligt äldre än den skola den numera vakar över. Vi kunde så sakteliga uppfatta ett svagt men distinkt brummande och hummande som tilltog i styrka ju närmre dess källa vi kom. Framme under den väldiga trädkronan uppfylldes luften fullständigt av den surrande symfonin. Det visade sig vara hundratals och åter hundratals humlor som lockats dit av lindblomningens bedövande sötma. Ensam ger humlan ifrån sig ett hemtrevligt, ja närmast vänskapligt ljud- i antal som dessa blir deras hummande till en ljudvärld av storslagna mått.

Kanhända något hjälpt av de bäska dropparna uppfylldes mitt sinne så fullständigt av trädets sång och söta doft att midsommarnattens föregivet magiska egenskaper uppenbarades för mig för första gången på många år. Sedermera avvek vi en efter en för att söka nya sinnesintryck i en kultfilm från 60-talet. Men någonstans i bakhuvudet kunde vi nog alla höra hur linden fortsatte sjunga i den eviga skymningen.

Comments are closed.