Bromölla 2016


Tomma rum > Bromölla 2016 > Upptäckter i Bromölla del 9: Korsets kraft

Upptäckter i Bromölla del 9: Korsets kraft

provrum

Bromölla får anses lyckligt lottat på loppisfronten med flera ställen av varierande karaktär och storlek. Att lyckas hitta något är däremot en helt annan fråga. En fråga om seende och temperament.

När jag själv besöker loppisar kan jag en stund fascineras av alla märkliga ting, daterade designer och den kopiösa mängd vinyler med Gilbert O’Sullivan som florerar under ytan i det svenska samhällsbygget. Men efter ett tag blir den enorma massan av föremål tyngande, en förtryckande kraft av ting som ingen vill ha och ingen behöver. Produktionen har sedan länge överstigit behoven och sakerna äter sig in i oss, i vår tillvaro. Måste ut och andas frisk luft. Lämnar tomhänt. Skatterna ligger fortfarande dolda bland dammhögarna.

Andra människor fungerar helt annorlunda. Efter att ha gjort samma loppisrunda som jag tidigare uppfattat som relativt tröstlös kommer A. tillbaka med en serie vackert kolorerade 60-talsvykort, en Bernadottelampett, en italiensk designerklocka värd 100 euro samt en oövervinnerlig s.k. Hollywoodkastrull. Det handlar som sagt om att se.

Namnmässigt står en av loppisarna ut särskilt som en fyrbåk i natten: Korsets kraft. Väl där infinner sig en blandning av besvikelse och lättnad vid åsynen av en mycket ordinär second hand-butik, vid första anblicken fri från frireligiös fanatism. Först vid en noggrannare syning visar sig ett spår- en hel hyllsektion ägnad åt Biblar. Och så skylten ovan.

Kommentarer inaktiverade.