Västervik


Tomma rum > Västervik > Ett alternativ

Ett alternativ

Double bill

Igår slog vi på stora trumman med en double bill!

Under ordinarie öppettider anordnades en uppskattad konstworkshop med bland annat akrylfärg, böcker och kartong som mynnade ut i såväl målerisk som skulptural produktion.

Samtidigt presenterades i intilliggande rum ett projekt som grävt i såväl elchocksterapins historia som kvarteret Voltakorset i centrala Västervik. Kom hit på lördag om du vill svepas med i denna vindlande associationsbana (då i katalogform) som även inbegriper hungerupproret i Västervik 1917 och en stackars orgeltrampares hädanfärd i ett åskväder under pågående högmässa i S:t Gertrud på 1700-talet. Särskilt roligt var att se våra vänner från Psykiatriska museet i Gertrudsvik hälsa på, väl värt ett besök också det.

”Volta” av och med Karl Malmqvist och Malin Franzén

Lite tråkigt var att den stora anstormningen besökare annars kom först när portarna var på väg att slå igen, så tänk på det om du vill vara säker på att ta del av arrangemangen: onsdagar 15-17 och lördagar 15-17. Om inget annat anges.

Måhända kan gårdagens angivelser emellertid tett sig förvirrande eftersom den andra delen av arrangemangen faktiskt ägde rum utanför ordinarie öppettider, nämligen i den västervikska solnedgångens gyllene timma 21:30-22:30! Vår annars så gemytliga ljusslinga plockades ned, arbetsredskap städades undan och rätt som det var slog de klassicistiska dragen i stora salens arkitektur ut som en Buxtehudefuga. Molnen samlade ihop sig till en Caravaggiohimmel och Gamlebyviken visade sig från sin allra mest barocka sida inför åhörarna när Max Tiefenbacher uruppförde sitt Requiem. Requiem för vem vet vi inte, men spökena efter Remo Giazotto och den okände orgeltramparen började dansa mellan de runda takfönstren. Möjligen sjöng de sentimentala madrigaler. Möjligen var de aningen fulla och vred upp grammofonen på högsta volym och lite till.

För er som missade musiken finns ett glädjande besked: Ikväll äger samma konsert rum igen, samma plats och samma tid. Alltså Varmbadhuset, Strömspromenaden 1, kl. 21:30, kanske insvept i en slöja av Uno Svenningsons nasala stämma men vi hoppas i så fall på en gynnsam korsbefruktning. Kom i tid, platserna går åt snabbt!

För konstnärens egen ingång till sitt verk rekommenderas följande artikel i Vimmerby Tidning: http://www.vimmerbytidning.se/kultur-noje/kanslosamt-i-varmbadhuset-om5371106.aspx

Kommentarer inaktiverade.