Arjeplog


Tomma rum > Arjeplog > Vi ställde ut på Silvermuseet!

Vi ställde ut på Silvermuseet!

På måndagen den 22 Juli hade vi möte med Gunilla från Silvermuseet. Torsdagen den 25 Juli hade vi vår första utställning.
Veckans konstnärer, Petra, Thomas, Ylva, Maja, Daniel, Ella och Alandra ställde ut på den anrika kulturinstitutionen Silvermuseet. Det kändes officiellt, ärofyllt men också nervöst att få installera där. Dessutom fick vi lite tidsförhinder, som alltid… På onsdagen var Petra och Thomas vilse i Norge och vi andra vart avundsjuka och åkte på en sista-minuten resa för att bestiga (på fyra hjul) Arjeplogs högsta topp, Galtispuoda. Fyllda utav inspiration kom vi tillbaka till Arjeplog och lyckades med blod, svett och förtryckta tårar få ihop en om vi får säga det fantastisk utställning.
Veckans konstnärer visade på diverse teman, medium och tolkningar utav Arjeplog och dess natur.
Daniel gestaltade Arjeplogs olika förhållanden till sitt vatten i form av en video.
Petra hade under veckan arbetat emot det traditionellt maskulina Lapplands-fjället med rosetter. Hon bestämde sig dessutom att ta rosetten på utflykt och dokumentera den i olika traditionella miljöer. Man kan aldrig få nog av rosetter!


Ylva ville inspirera andra att verkligen se på naturens objekt med samma ögon som förundras av storslagen konst, här visade hon stenar och trädbitar.
  Genom att lägga objekten i sterila glasskåp ville hon även visa på det absurda med konst och hur nära till hands den finns i vår omgivning. Under sin vistelse har hon fått  inspiration inte bara från naturen utan även från Arjeplog-borna då många värnar och tar vara på naturens under; många utav brevlådorna hänger på återvunna och personliga trädgrenar, och det är inte sällan man ser en vacker trästump ligga på gräsmattan.
Thomas bjöd på live performance med elektronisk, ambient musik och ljusshow som visade  norrsken med UV färg. Till hans verk improviserade Alandra med saxofonen. Föreställningen skedde i museets biograf, Polcirkeln och lockade ett tjugotal gäster när sista showen drog igång.
Vi fick dessutom besök av Piteåtidning som dagen därpå publicerade en artikel med rubriken: Amerikan Ställer Ut På Silvermuseet. Lite snopna var vi andra deltagare när Amerika fick mer uppmärksamhet än kollektivet Tomma Rum men glada var vi över vår utställning.
Varma hälsningar från Arjeplog under sommarens varmaste vecka, tack Gunilla för att du hjälpte oss arrangera evenemanget och tack Vera, Marcus och Janna för era verk som vi också visade.

// Ella

Comments are closed.