Bromölla 2016


Tomma rum > Bromölla 2016 > Dramatik i Bromölla

Dramatik i Bromölla

Bromöllaborna visar sig inte vara särskilt svårpratade eller skeptiska till gästande konstnärs nyfikenhet. Det som till ytan kan te sig som en vanlig svensk småstad visar sig snabbt vara en fascinerande ort med Shakespeareskt dramatisk politik, subtila klassmarkörer, ett komplext bruksortsarv och en kluven relation till det dominanta lokala företaget IFÖ. Är Bromölla på väg in i ett paradigmskifte? Utan tvekan verkar det vara så.

image

Inte en enda av de jag träffar saknar personlig koppling till IFÖ. Denna fabrik vars porslins kvaliteter berikats av den fossilrika grund som Bromöllaborna ändå är mäkta stolta över. På konditoriet berättar en manlig 60+kvartett om ”ödlorna”, vilka också exponeras på Havsdrakarnas Hus. En av dem som i sin ungdom var springschas på IFÖ beklagar sig över ungdomens lättja. I nästa andetag konstaterar han att det sannerligen inte är lika lätt att bara gå ner till fabriken och ta sig ett jobb numera. På kommunen får jag lära hur ungdomsarbetslösheten som är landets högsta till viss del går att spåra i bruksortsmentaliteten. -Nog finns det de som studerar vidare, men det finns allt jämnt en gammaldags inställning här som behöver förändras.

På nagelsalongen får jag höra att det fina med Bromölla är att det är en sammansvetsad ort. -Vad är problemet då? – Precis samma sak, inga nya kommer in och man hamnar lätt utanför.  -Hur är det med HBTQ i Bromölla? – Det vet jag inget om precis. -Känner du ingen alls som är gay? -Jo, det gör jag ju.
Att det är svårt att komma in i Bromölla, får jag höra från flera håll, för utsocknes och en ort med så rikt kulturarv är det inte gjort i en handvändning.

image

Många tomter är i Bromölla kantade av betongstaket. Denna litet märkliga företeelse är såklart kopplat till IFÖ-verken igen, men det intressanta är hur man som arbetare inte fick lov att köpa samma slags ornamentik som en disponent. Tre slags betongstaket är mer återkommande, men detta är rimligtvis inte längre allmänbildning i Bromölla.

På Andersons frisersalong råder full aktivitet och fryntlig stämning. Jag får höra allt om politiska vildar, drastiska partibyten, fullständigt oväntade tillsättningar, nya missnöjespartier och om fotbollen som integrationskraft. -Alltså, ingen samarbetar ju med SD, inte ens Alternativet, men de visar ändå upp sitt tryne i olika sammanhang med sina 30 %. På Kristianstadbladet är man inte annat än förbluffade och fullständigt fascinerade av bygdens politiska drama i fullmäktige, folkomröstningar, jäv, uppror kring nya bostadsbyggen och turer kring den förestående sportarenan.

IFÖ-verken som för övrigt fick sin stavning genom de många tyska arbetare som fyllde fabriken på 1800-talet, hade en så dominant ställning att man till mitten av 1900-talet agerade kommunstyrelse och sörjde för invånarnas fromma. Fastän det idag är höga stängsel runt området så har företaget tagit kulturella ansvar både genom de enorma muraler som smyckar byggnaderna, kultursatsningen IFÖ-center med återkommande konstutställningar och förstås genom att låta oss på Tomma Rum husera under sommaren 2016. Som Hollywoodskylten i Los Angeles tronar IFÖ SANITÄR så det syns från större delen av bygden. Vad betyder det att ständigt se ordet ”Sanitär” i sin skyline? Ungdomarna som hänger på torget om kvällen har inte riktigt reflekterat över detta och det råder stor ovisshet kring ordets betydelse. Om kvällen står det bara FÖ SANITÄR, då i:et är trasigt. Detta påminner mig om Trump Towers i Chicago där det första T:et saknades ett tag.

I hembygdsgårdens arkiv hittar jag en historia om en Skäggede Pelle som var anställd på IFÖ för hundra år sedan.  Pelle hade sin bostad på vinden ovan stallet där verkets hästar stod. När hans rum behövde renoveras lät disponent Appé målareförman Månsson måla plakat med texten: ”Håll stugan ren, håll stugan fin, du är en människa och ej ett svin.”  Pelle som blev upprörd fick dock hjälp av Jönsson på förrådet att dölja texten med kartonger. Några år senare flyttade Pelle från trakten. *
Jag kan inte annat än känna för Pelle och hans utsatta situation. Att både bo och arbeta lokalt och bli offentligt uthängd måste ha varit tillintetgörande. I större städer försvinner måhända de som är annorledes i mängden men på mindre orter kan de just inte komma undan.

imageTillbaka på konditori Böckmans berättar en ny bekantskap om problem och slitningar inom kommunen, droger och begränsat stöd till nyanlända. Men original och utanförskap menar han återfinns mer i Kristianstad. -Jag kan sakna byns kufar som ”Kråkmorfar” och de andra, men jag ser just inte av dem längre. Paus.
-Fast du kan nog duga”.

Jakob Anckarsvärd, Tomma Rum 2016.

(* www.bromollahembygd.se , även bilden härifrån)

Kommentarer inaktiverade.