BurtrÀsk


Tomma rum > BurtrĂ€sk > Kolla Norran

Kolla Norran

En av tidningen Norrans kulturintresserade journalister, Åsa Juthberg, har under hela sommaren nyfiket hĂ„llit koll pĂ„ projektet i BurtrĂ€sk. Men först nu vid slutet lyckats boka in ett besök under söndagens vernissage i Kvarnbyn. En kvick men nĂ„gorlunda bild av föreningen, projektet och veckans utstĂ€llning. Bedöm sjĂ€lva :

KonstnÀrer frÄn hela vÀrlden stÀllde ut i Kvarnbyn

Under sommaren har 36 konstnÀrer frÄn olika delar av Sverige, och vÀrlden, turats om att bo och skapa pÄ gamla kommunhuset Navet i BurtrÀsk. Konsten valde de att visa upp i Ärets by 2019: Kvarnbyn.

Varje sommar sedan 2003 har den ideella föreningen Tomma rum arrangerat konstprojekt pÄ smÄ orter runt om i landet. Under tidigare Är har de bjudits in till bland annat Vilhelmina och SkellefteÄ. Lokaler som annars skulle stÄ tomma, dÀrav namnet, fungerar som bostad, ateljé och utstÀllningsrum för konstnÀrerna. I Är föll valet pÄ BurtrÀsk.

– Vi i föreningen vĂ€ljer den ort som erbjuder bĂ€st boende, sĂ€ger Daniel Torarp, Stockholm, lite finurligt.

Det görs inget urval bland de konstnĂ€rer som vill delta utan det Ă€r principen “först till kvarn” som gĂ€ller. Dagens utstĂ€llare verkar glada att just de var först till Kvarnbyn.

– NĂ€r vi kom hit och sĂ„g den hĂ€r platsen tyckte alla att det var otroligt vackert. Vi kĂ€nde att den skulle passa fint för utstĂ€llningen, sĂ€ger AndrĂ©as BrĂ€nnström.

Ett av hans verk Àr ett suggestivt pianostycke baserat pÄ gÄngavstÄndet mellan björkarna i Europas lÀngsta björkallé, som finns i Kvarnbyn.

Andréas bor i LuleÄ men hÀrstammar frÄn Ursviken. Han och Sara Forsström, Avaborg, Àr de enda lokala konstnÀrerna i gÀnget. Varje vecka har nya konstnÀrer flyttat in i Navet, och totalt har det alltsÄ blivit 36 stycken under sommaren. Ryktet om projektet har spridit sig i bygden och utstÀllningarna har lockat ett fyrtiotal besökare varje vecka.

– Vi har till och med haft besök av Ursvikens MC-klubb, sĂ€ger AndrĂ©as BrĂ€nnström med ett leende.

Kulturintresserade, föga förvÄnande

Comments are closed.