Okategoriserade


Tomma rum > Okategoriserade > Tranor

Tranor

>
Peter Birath skriver:


Verket Àr en kartlÀggning och sammanstÀllning av olika myter och förestÀllningar om tranor sÄvÀl som olika fysiska representationer av tranor inom olika kulturer. Genom att sÀtta ihop olika texter i en mind-map-struktur har jag kopplat ihop tematiska likheter texterna emellan och försökt utvinna olika direkta sammanhang som kan binda ihop myterna och förestÀllningarna.

Inom kartan gÄr det att utlÀsa bland annat:
De egyptiska hieroglyferna uppstod hos en gud i form av den tranliknande ibisfÄgeln. FÄgeln Àr förmodligen en missuppfattning av en europeisk trana. Det grekiska alfabetet uppstod nÀr en gud betraktade tranornas flykt. Det keltiska alfabetet har sitt ursprung i en gudomlig transÀck, en sÀck gjord av transkinn.

Tranor = skapande av ord.

En legendarisk japansk krigare förvandlas vid sin död till en trana som flyger bort i fjÀrran. Pygmeernas drottning fÄr sitt folk att sluta dyrka gudarna och fÄr dem att dyrka henne istÀllet. Som resultat förvandlas hon till en trana. Heliga trÀd som uppnÄtt sin yttersta Älder förvandlas alltid till tranor.

Tranor = en form som uppnÄs av nÄgon som nÀrmat sig det yttersta stadiet av varande.

En Japansk ornitolog ringmÀrkte vid ett tillfÀlle ett hundratal tranor över hela japan för att försöka utreda tranornas flygvÀgar. Enligt historien hittades tranor med hans ringmÀrkningar flera hundra Är efter att ornitologen dött, vilket kom att leda till historien att tranor lever i tusen Är. I varje kultur som tranorna varit del av, har de varit en symbol för lÄngt liv. I hela Asien Àr fortfarande tranan en symbol för det tusenÄriga livet.

Tranor = en varelse som lever i (minst) tusen Ă„r.

Tusen Àr symbolen för tranorna. PÄ den japanska tusenyensedeln Äterkommer tranorna. Det finns Àven en klassisk historia om att om du viker tusen papperstranor, ska ditt liv förlÀngas, eller sÄ uppfylls en av dina önskningar.

Tusen tranor = en uppfylld önskan

I alla historier om den klassiska grekiska trandansen Àr den en iscensÀttning av Theseus flykt frÄn Labyrinten efter att han dödat Minotauren. Enligt historien ska Theseus ha dansat trandansen i sin flykt, och trandansen var i det fallet en imitation av den slingriga vÀgen inom labyrinten.

Trandans = en karta över en mytologisk labyrint.

Det sÀgs att tranor sÀtter ut vaktposter för att skydda sin grupp. Vakterna bÀr en sten i ena benet. NÀr en vakt somnar, tappar de stenen som faller pÄ marken och vÀcker den sömniga vakten. Det sÀgs ocksÄ att tranor för att inte flyga för fort svÀljer stora stenar innan sina lÄnga fÀrder. En sten som en trana spyr upp sÀgs kunna anvÀndas för att testa Àktheten hos guld. Tranor sÀgs ocksÄ kunna föra med sig medicinska underverk som bland annat kan föras vidare av vissa stenar. En historia berÀttar om att tranor för att inte locka till sig fiender pÄ sina flygresor, sÀtter en sten i sin hals för att inte kunna skrika. NÀr flygresan Àr över kastar de ur sig stenen, som nu blivit gul. Den gula stenen sÀgs kunna lÀggas i eld och anvÀndas för att skapa guld. En vanlig berÀttelse om en liknande sten Àr den om alkemismens nyckel, visdomens sten.

Tranor -> svĂ€ljer stenar – > Transtenar – > medicinska egenskaper -> visdomens sten
Tranor = Alkemister

Inom den förislamska traditionen i Mecca finns en historia om tre gudinnor som kallades för de tre vÄldsamma tranorna.
Inom keltisk mytologi Àgs transÀcken av en havsgud, Midhir, som vaktas av tre vÄldsamma tranor. I den grekiska mytologin finns tre gorgoner. Inom keltisk blandningsmyt finns en historia om tre tranor med gorgonhuvud.

Slutsats:
Tre gudinnor + tre tranor + tre gorgoner -> tre gudomliga tranor med gorgonhuvud vaktar transÀcken. TransÀcken ligger förmodligen inom labyrinten, trandansen Àr kartan över labyrinten. Om du viker tusen tranor, kan du önska dig att hitta till labyrinten. Inuti transÀcken ligger visdomens sten. Den Àr nyckeln till ett tusenÄrigt liv och till att uppnÄ alla kriterier som behövs för att sjÀlv förvandlas till den gudomliga tranan.

Comments are closed.