Björkö27 August, 2020

Med pendeln mellan soligt och molnigt påbörjades heldagsutflykten till Norrtälje och ut i skärgårdens yttersta med ett besök hos det nystartade konstnärsresidenset Björkö Konstnod. Vi var inbjudna till ett erfarenhetsutbyte mellan konstföreningar och Daniel överlevde 2,5h-resan från Stockholm med säsongsbetonad färdkost. Belägen söder om Barnens ö längst ut mot Ålandshavet skvallrar de idylliska omgivningarna på Björkö om ett förgånget lantliv om lott med mer nutida ansträngningar kring sommarboendes krav och bekvämligheter. Björkö Konstnod är konstnärsdrivet med hjälp av lokalsamhället och håller fokus på produktionsplatser för yrkesverksamma konstnärer. Under perioden juli 2020 - maj 2021 drivs uteslutande konstnärsresidens. Dit konstnären söker och berättar om vad och hur de vill arbeta på platsen och bidra till projektet och bygden.

De genomför även program, kurser och håller presentationer. Konstnärerna får möjlighet att ta del av livet och naturen på Björkö och samtidigt fokusera på ett specifikt arbete. De ger tillbaka genom att på olika sätt delta i och utforska samhället här ute. I en sån här bygd, som tredubblar folkmängden under sommarsäsongen blir de gemensamma ansträngningarna för de åretruntboende sympatiska. Med donerade verktyg och vardagsföremål, samsat med skolans blandade kvarlåtenskap bygger Konstnoden upp ett hushåll med arbetsplatser för flertalet konstnärliga uttryck.

Det höga besöksantalet för allt vad Konstnoden arrangerar överträffar många gånger liknande arrangemang i stan. Ett gott tecken på bygdens gemenskap och evenemangstörst, men skrapar man lite på ytan tycktes det också finnas en kreativ tradition bakåt i tiden. Vilket göder en självklarhet för konsten, även den samtida. Så valet av plats för ett permanent residens är inte helt ogenomtänkt. Samsas gör således 7 konstnärer från alla sorters håll, med varsin ateljé och sovplats utspridda i husen med de största skolsalarna som gemensamma utställningsgallerier vid tillfälle.

Som på Tomma Rum samlas de boende konstnärerna till gemensamma måltider. Vid tillfället kryddat av Alexandra Kostrubalas förlängda performance-arbete. Återigen öppnar sig ett delat hushåll med generösa omgivningar oslagbart som kreativt näste och kulturellt utbyte för samtliga inblandade. En erfarenhet och övertygelse som Tomma Rum gladeligen delar. Nedlagd först 2017 med en renovering den här sidan millennieskiftet, är skolan tekniskt välutrustad. Administrativt som inredningsmässigt. Det är charmant med de ålderstigna fast mycket hållbara, skolmöblerna och andra historiska detaljer. Men varken de eller senare ting tar överhanden, utan det är tydligt att Konstnoden införlivat sin nyfikna verksamhet i de båda hundraåriga byggnaderna som inte är en skola längre. Likt de flesta verksamheter idag hänger framtiden aningens på bidragsgivares corona-administration med oklara riktlinjer. Men föreningen har byggt upp mycket goda förutsättningar för ett permanent mångsidigt kulturutbyte i en fantastisk miljö.  

TOMMA RUM & COVID-1918 May, 2020

ENG Below

Vännersta i NORDINGRÅ, i Kramfors kommun, längs med Höga Kusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik sommaren 2020. Hade vart fint. Men nu får det bli 2021 istället. Vi har nämligen blivit inbjudna av Nordingrå Konstnärsverkstad och Myller Kulturförening, som låter oss ta del av välutrustade boenden och ateljéer samt outnyttjade utrymmen och vackra vidder. Vi är väldigt glada över detta samarbete och ser fram emot att få möta både en ny plats och nya människor!

Tomma Rum hoppas att samtliga i minsta möjligaste mån, drabbats av denna vår globala nödbroms.

En av Tomma Rums främsta tillgångar är de kollektiva möten och kultursamarbeten som uppstår mellan oss, besökare och ortsbor. Relativt fysiska och intima sociala tillställningar. Därför troligen gynnsamma virusodlingar. Vi lägger helt enkelt in våra sommarprojekt i frysen tills projektet kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt.

Håll er uppdaterade här på hemsidan och på facebook då situationen kan förändras snabbt.

---

Vännersta in NORDINGRÅ, in the municipality of Kramfors, along the High Coast, between Härnösand and Örnsköldsvik during the summer of 2020. Would have been nice. But now it will be in 2021 instead. We have been invited by Nordingrå Konstnärsverkstad and Myller Kulturförening, which allows us to take part in well-equipped accommodation and studios as well as unused spaces and beautiful spaces. We are very excited about this collaboration and look forward to meeting both a new place and new people!

Tomma Rum hopes that everyone, as far as possible, are unaffected by this our global emergency brake.

One of Tomma Rum's main assets is the collective meetings and cultural collaborations that arise between participants, local residents and visitors. Quite intimate, social and physical gatherings. So probably some auspicious virus cultivations. Therefore, we will uphold our summer project until we know that it can be carried out responsibly. Hopefully already next year, 2021.

Keep yourself updated on this website and on facebook as the situation can change quickly.

10 July, 2011

(just precis nu skallrar rutorna i folkets hus)

Vernissage 2/710 July, 2011


Det var dags för första Vernissagen i Stacken.
Som tidigare nämnts, inte vita kuben direkt..


Klätterväggen fick ge vika för att bli till video-rum.


Med lite vit färg och hårt slit fick vi
slutligen till en riktigt stilig utsällning..

Frågeformulär från Trivselkvällen i
Koskullskulle fick vara med på ett hörn.


"Ner genom berget (och vidare)"


Hårt slit - dags att ta en paus.


Välkommaskolan10 July, 2011

Hej Välkommaskolans elever, vi fick höra att ni önskade er en finare skolgård så vi satte lite färg på den. Hoppas ni gillar det! Britta Tegby Frisk, Sepidar Hosseini, Moa Schulman
Asfaltmålning.
Skylttillverkning i ateljén. Ett par lokala förmågor inspirerades att göra ett eget hörn av skolgården.

Hemkänsla10 July, 2011

Det finns en stor grop som är en förutsättning för det här samhällets existens. Samma grop håller på att sluka samhället, lite i taget. Det finns ett stängsel som stängslar in gropen och de kringliggande husen som är på tur att slukas. Stängslet flyttar på sig då och då, och när som helst kan det stängsla in även vårt hus och göra det till förbjuden mark. Det här är gränsen mellan det som är ett hem och det som inte längre är det. Passa på att känna dig som hemma här, innan det är för sent.

Hem ljuva hem, Broderi på stängsel, Britta Tegby Frisk 2011

DUNDRET7 July, 2011

>
Gruppbild på Dundret (berget med midnattssol och utsikt över 1/10 av Sverige)

Tomma rum i tomrum under jord7 July, 2011

På besök i LKAB-gruvan, en av världens största underjordsgruvor! Tomma rum-truppen fotade loss 1000 meter under jord men fastnade också själva - till slut - på bild.

Den första tiden7 July, 2011

>
Så här ser vår ateljé i Gunillaskolan ut alldeles i början av vår vistelse i Malmberget. "Återvinnarna" i Gällivare har bistått konstprojektet med både det ena och det andra - här bord, stolar och ett efterlängtat ljusbord!Inför utställningen i "Stacken", Gällivare, tillverkar Britta en flagga att fästa på fasaden...Något utav det första vi gjorde var att undersöka vår nya hemmiljö, här hela truppen på midnattsutflykt till ett vattenfyllt dagbrott. Myggigt och vackert.
Vi har också hunnit med att fira en pang-midsommar med Tomma rum-sång och Tomma rum-meny:Inför midsommaraftonen delade vi på ansvaret; några byggde midsommarstång, några sammanställde sånghäfte, några sammanställde spellistan på Spotify och Andreas fick i uppdrag att göra en tipsrunda...

Vad är "kaptenspelet"?Dags för poängräkning...


...och prisutdelningBesök i gruvan22 June, 2011

Vi fick ha stövlar och hjälm och gå ner tusen meter under jord!

Blå lagunen19 June, 2011

Utflykt till Blå lagunen, vattenfyllda gruvhål. På marken hittar man malm, slig och blodssten! Bilderna gör inte rättvisa.

Vilopaus17 June, 2011

Vi gjorde en cykelutflykt Malmberget-Gällivare tur & retur. Sjukt backigt.

Viking17 June, 2011

Streetart17 June, 2011

Denna piece of art hittade vi idag när vi var på promenad på Östgötagatan.

Fredagkväll17 June, 2011

Ikväll har vi varit på midda och mingel med näringslivet i Gällivare. Martin Suorra och några jätteduktiga skidåkare var där. Och ett fantastiskt band! Vi fick tapas och creme caramel. Kvällen bjuder även på Burlesk-show och landskamp i handboll. Det är här det händer!


Såhär fint är det utanför Malmberget en helt vanlig fredagkväll:

Årets utställningslokal:17 June, 2011Så långt ifrån vita kuben man kan komma.
(Avant garde)

midnatt16 June, 2011

Varje natt, strax efter midnatt, så spränger man i gruvan här, alldeles intill där vi bor. Såhär ser det ut när jag och Andreas ställer fram glas på vardagsrumsgolvet för att verkligen få höra klirr.

Trivselkväll16 June, 2011

Igårkväll var årets första "Trivselkväll" i Svanparken,med musik, underhållning och olika röster om Malmberget. Jag fick vara med och berätta lite kort om Tomma rum.


I Malmberget är svanarna svarta.

Kåkstan16 June, 2011

Det här är Tord utanför utställningslokalen i Kåkstan, och när han berättar om sina egna bilder.hej!15 June, 2011

Första dagarna i Malmberget.
Det är vackert väder och sol dygnet runt. Återvinningsmarknaden har spenderat två veckor med att göra fint i LKAB-lägenheterna vi ska bo i, fint är det.

I föreningshuset i Kåkstan är det en utställning om Malmbergets historia, Tord Petterson och hans bror och dotter Stig Pettersson och Lotta Pettersson, ställer ut tillsammans. Missa inte!

Denna vecka görs de sista förberedelserna inför Tomma rum, nästa vecka är vi igång i ateljéerna!


Välkommen till Malmberget!11 May, 2011

Tomma Rum kommer i år att hållas i Malmberget.

Malmberget är en gruvortort i norra Norrland med 8000 invånare. Gruvindustrin har givit staden en särskild provisorisk prägel med centrum alldeles intill gruvan. Eftersom gruvdriften fortfarande är mycket lönsam, fortsätter dess expanderande verksamhet att flytta staden ner mot dalen.

Vi har blivit erbjudna ateljéer i en nedlagd skola och utställningmöjligheter ute på stan. Gruvföretaget förser oss med boende i närheten. Kommunen lånar oss en bil, cyklar och busskort. Det är cykelavstånd till sjöar och berg i midnattssolen. För att anmäla dig gå in på hemsidan!

This year Tomma Rum will be held in Malmberget.

Malmberget is a mining town in the very north of Sweden with 8000 inhabitants. The mining industry has given the town a makeshift character with the town centre right next to the mine. Since the mine is still very profitable, its expansion continually moves the town down towards the valley. We have been offered studio spaces in a former high school and exhibition space around town. The mining company provides us with close by accommodation. The municipality is lending us a car, bikes and bus passes. Biking distance to lakes and mountains in the midnight sun. Sign up for Malmberget on our website!

studiebesök i Hällnäs6 April, 2011

Hällnäs är en liten ort i Vindelns kommun, nära Umeå, med ca 300 invånare. Där finns Sveriges största fd sanatorium, som vi var och kollade på igår. Oändlig många rum, vi blev alldeles utmattade. I Hällnäs finns också Sveriges största (?) plantskola, en imponerande vy. Men det skall sägas, att det är nog svårt att arbeta i en lokal utan vatten och toalett. Men vi är väldigt glada att få ha sett sanatoriet och lärt oss massor om det!studiebesök Gällivare kommun5 April, 2011

En heldag i Gällivare och Malmberget! På bilderna ser ni en folkabuss som dykt ner i snön, tomma skyltfönster, gamla arbetarebostäder som ska rivas 2012, en gammal skola som används som ateljé, och en modell av malmberget på LKABs kontor. På en dag har vi lärt oss massor om gruvindustrin och den stora strejken och massa mer.

Nytt år – Nya orter13 February, 2011

Efter en vinter av stiltje återgår Tomma Rum till arbetet med att vaska fram en residensort för sommaren 2011. Årets projektgrupp samlades i förra veckan för en första genomgång av intresserade kommuner och vi kan väl avslöja att en del propåer redan låter lockande ;)

Tills vidare, håll till godo med några av förra årets avtryck:

Se en dokumentärfilm i 3 delar om Tomma Rum i Tranås

Radioklipp från Grängesberg

Pressröst om vårt besök i Grängesberg

1 November, 2010I helgen smäller det.
Välkomna hit
Visa större karta

Fas ett11 October, 2010

En vecka har gått sedan vi rullade in och parkade utanför Bad. Det luktar klor i trapphuset och öl utanför, svamp i skogen och vinter i luften. Nu drar vi från hålet. (Asså på riktigt. För er som inte vet så är det ett stort jävla hål i mitten av Grängesberg).Vi önskar kommande deltagare lycka till. Vi har ett arbetsrum i Grängans enda höghus "gruvkontoret" som kan nyttjas 24-7. Ps. Internet finns på biblioteket. Ta med dator, VHS-adapter, förlängningssladd samt ficklampa eller annan ljuskälla. Här kommer lite fakta:Nu är vi i Grängesberg6 October, 2010

Under två veckor är nu Tomma Rum i Grängesberg för ett intensivprojekt om den lokala bygden och samhället. Projekteta avslutas med en utställning under Allhelgonahelgen i samband med Gärngesbergs kulturdagar. Mer info om plats och tid kommer!
Svampfest!
I går fick vi ett varmt välkomnade av vår projektkontakt i Grängan,
Birgitta Karlestedt...och så fick vi svamp också.

Det gick bra.

I morse var det tisdag och ont om geråd,
men det gick också bra.
Ceridwen kände sig lite liten.

Still working3 September, 2010

Still working on my stuff from Tranås.
Extending to plates and dishes.

http://www.youtube.com/watch?v=1wfamPW3Eaw
Keep it real!
/SKENG

Witches circle and Swedwitch House: ask the "builder manual" DO IT YOURSELF!17 August, 2010

William Martin and   Dans une soirée, les vêtements formels ainsi que les ensembles sont trop raides pour que la personnalité unique des femmes soit reflétée, tandis qu’une robe de soirée courte vous rendra la femme la plus éclatante et charmante à la soirée. Raffinée, unique, notre sélection de robe de soirée courte montrera merveilleusement la personnalité des femmes.

EMpty streets, empty space, TOMMA RUM project Karine m.17 August, 2010


Vernissage! Ilona’s performance17 August, 2010

Swedwitch house (1)12 August, 2010

Frenchies working girls (and fairy circle 3)11 August, 2010


Fairy rings 210 August, 2010a project from william martin and karine maussière

One day with Yimmy Karlsson, planner, karine and richard and for the diner mushroom risotto9 August, 2010

Ilona’s performance and cake8 August, 2010"Cercle de sorcières", fairy circle, elf circle, elf ring [1] or pixie ring, witches ring8 August, 2010

>

First day

It's a garden
a mushroom's garden
we are going to the land where dreams are real
Come drink a mad party tea and don't forget to eat me...

william martin
karine maussière

Backstage8 August, 2010Tack för i år!2 August, 2010

Då har man landat hemma igen efter en intensiv månad i Tranås!
Här kommer en bild från slutklämmen på en awesome tid på Konstkollo.
Keep it cool yall!

Vila31 July, 2010

>I ett av källarrummen längst nere i Telegrafen står en divan på golvet, byggd i trä och belyst med en helt vanlig skrivbordslampa. I det lilla rummet till höger efter det större rummet bakom köket, på entréplan, stod ett skrivbord där det visades en film där just denna divan innehade huvudrollen. "Ett formulär att fylla i" var titeln på ett formulär upphängt på väggen bakom. Formuläret var tryckt i en viss mängd och alla som hade fyllt i fick sina svar upphängda på väggen, att läsas och sammankopplas.
Titeln på detta sammanhang stavas 'Konstnärsvila' och visades på Tomma Rum i Tranås Lördagen den 24 Juli. Möjligheten att fylla i ett formulär finns fortfarande och frågorna kan beskådas här. Den som gör det får hjärtans gärna skicka sina svar till mig!

/Louise Kelpe

28 July, 2010

Jag har tillverkat ljuslådor av banankartonger, sänglampor och glas från gamla ramar jag hittade. På glasen har jag lagt fotografier på välkända platser i Tranås. De är urklippta ur en gammal bok om Tranås, så varje bild har en baksida med ett slumpmässigt utsnitt, där förekommer delar av andra bilder, textfragment m.m. Tillsammans med framsidan bildas en ny bild när ljuslådan tänds. Jag fann det intressant att se hur slumpen bildade nya berättelser, och hur pass annorlunda de nya bilderna blev.

/Olof Svenblad
Moonlight28 July, 2010Ikväll är det onsdag och fullmåne.
Gissar att tranås kommer leva upp i natt...

http://www.youtube.com/watch?v=y8FycdtuHtk

Tranor26 July, 2010

>
Peter Birath skriver:

Verket är en kartläggning och sammanställning av olika myter och föreställningar om tranor såväl som olika fysiska representationer av tranor inom olika kulturer. Genom att sätta ihop olika texter i en mind-map-struktur har jag kopplat ihop tematiska likheter texterna emellan och försökt utvinna olika direkta sammanhang som kan binda ihop myterna och föreställningarna.

Inom kartan går det att utläsa bland annat:
De egyptiska hieroglyferna uppstod hos en gud i form av den tranliknande ibisfågeln. Fågeln är förmodligen en missuppfattning av en europeisk trana. Det grekiska alfabetet uppstod när en gud betraktade tranornas flykt. Det keltiska alfabetet har sitt ursprung i en gudomlig transäck, en säck gjord av transkinn.

Tranor = skapande av ord.

En legendarisk japansk krigare förvandlas vid sin död till en trana som flyger bort i fjärran. Pygmeernas drottning får sitt folk att sluta dyrka gudarna och får dem att dyrka henne istället. Som resultat förvandlas hon till en trana. Heliga träd som uppnått sin yttersta ålder förvandlas alltid till tranor.

Tranor = en form som uppnås av någon som närmat sig det yttersta stadiet av varande.

En Japansk ornitolog ringmärkte vid ett tillfälle ett hundratal tranor över hela japan för att försöka utreda tranornas flygvägar. Enligt historien hittades tranor med hans ringmärkningar flera hundra år efter att ornitologen dött, vilket kom att leda till historien att tranor lever i tusen år. I varje kultur som tranorna varit del av, har de varit en symbol för långt liv. I hela Asien är fortfarande tranan en symbol för det tusenåriga livet.

Tranor = en varelse som lever i (minst) tusen år.

Tusen är symbolen för tranorna. På den japanska tusenyensedeln återkommer tranorna. Det finns även en klassisk historia om att om du viker tusen papperstranor, ska ditt liv förlängas, eller så uppfylls en av dina önskningar.

Tusen tranor = en uppfylld önskan

I alla historier om den klassiska grekiska trandansen är den en iscensättning av Theseus flykt från Labyrinten efter att han dödat Minotauren. Enligt historien ska Theseus ha dansat trandansen i sin flykt, och trandansen var i det fallet en imitation av den slingriga vägen inom labyrinten.

Trandans = en karta över en mytologisk labyrint.

Det sägs att tranor sätter ut vaktposter för att skydda sin grupp. Vakterna bär en sten i ena benet. När en vakt somnar, tappar de stenen som faller på marken och väcker den sömniga vakten. Det sägs också att tranor för att inte flyga för fort sväljer stora stenar innan sina långa färder. En sten som en trana spyr upp sägs kunna användas för att testa äktheten hos guld. Tranor sägs också kunna föra med sig medicinska underverk som bland annat kan föras vidare av vissa stenar. En historia berättar om att tranor för att inte locka till sig fiender på sina flygresor, sätter en sten i sin hals för att inte kunna skrika. När flygresan är över kastar de ur sig stenen, som nu blivit gul. Den gula stenen sägs kunna läggas i eld och användas för att skapa guld. En vanlig berättelse om en liknande sten är den om alkemismens nyckel, visdomens sten.

Tranor -> sväljer stenar - > Transtenar - > medicinska egenskaper -> visdomens sten
Tranor = Alkemister

Inom den förislamska traditionen i Mecca finns en historia om tre gudinnor som kallades för de tre våldsamma tranorna.
Inom keltisk mytologi ägs transäcken av en havsgud, Midhir, som vaktas av tre våldsamma tranor. I den grekiska mytologin finns tre gorgoner. Inom keltisk blandningsmyt finns en historia om tre tranor med gorgonhuvud.

Slutsats:
Tre gudinnor + tre tranor + tre gorgoner -> tre gudomliga tranor med gorgonhuvud vaktar transäcken. Transäcken ligger förmodligen inom labyrinten, trandansen är kartan över labyrinten. Om du viker tusen tranor, kan du önska dig att hitta till labyrinten. Inuti transäcken ligger visdomens sten. Den är nyckeln till ett tusenårigt liv och till att uppnå alla kriterier som behövs för att själv förvandlas till den gudomliga tranan.

Blommor och barn24 July, 2010


Fraktaler (Sofie Nohrstedt)Modern Herbarium (Sofie Nohrstedt)

Brottningsklubben (Moa Schulman och Sofie Nohrstedt)(Sofie Nohrstedt)
Bästa besökaren. Petar bland fröer och jord. Sitter i den litterära bersån, skriver i boken och äter kex.

Vernissage!24 July, 2010

23 July, 2010Och idag njöt vi alla av ännu en tomma rum-middag.
 • Skeng says:

  >En middag av bibliska mått…

 • Hembygdsgården23 July, 2010

  Efter att ha åkt den eminenta och mycket utbildande Kulturbussen genom Tranås mest finkulturella delar bestlöt jag mig för att bygga en liten hembygdsgård i Tornrummet på Telegrafen. Jag förstår att du, läsaren, undrar vad det är för svartvita bilder egentligen. Jo, det är bilder från Tranås historia.
  Välkommen upp!
  /Albin Werle  havet23 July, 2010

  Grillnatta23 July, 2010


  Dagens sound:
  http://www.youtube.com/watch?v=ybYVDEnjh1U&feature=related

  Tranås sambaorkester22 July, 2010

  Tranås har en oerhört engagerad sambaorkester som paraderar dag som natt, inomhus som utomhus! Vi lyckades fånga dem på bild.

  Bilder Från Tranås Tidning22 July, 2010

  Foto: Helena Paulin-Strömberg  Kulturbussen21 July, 2010

  Idag har Tomma rum varit på rundtur i trakten med Kulturbussen och bland annat besökt hembygdsgården, teatermuseet Hamlet, Pälsmuseet (Eriksbergs museum), skandinaviens största vagnsmuseum samt Gammelbyn Hultet. Den finns mycket att se kring Tranås! Turen avslutades med en guidning på Telegrafen.

  Nedan ser ni två bilder från pälsmuseet, ögontrassel samt reklamfoto.


  På övervåningen på Eriksbergs museum kunde man få gå i skolan en stund.


  Och så fick vi provsitta en tjusig gammal vagn på vagnmuseet!


  Den här mannen var känd för sitt ljusblå ansikte.

  Artikel21 July, 2010

  Detta fanns att läsa i gårdagens Tranås tidning:

  18 July, 2010

  Fyllda Rum # 3

  Sofie Nohrstedt och Fredrik Bjernelind, "Fyllda rum # 3 (guldådern)". "Guldglitter".  18 July, 2010

  Fyllda rum (mina efterlämnade arbeten på Tomma rum)


  Fyllda rum # 1 (Hommage to the Black Stream). Grus, elslad
  dar, asfalt, silikon, matta, vatten (den ursprungliga idén var att vattenfylla kanalen upp till golvnivå men på grund av tekniska problem genomfördes detta aldrig)

  Fyllda rum # 2. Två dysfunktionella lysrör, trasiga glödlampor, fluorescerande färg, golvplattor i metall.

  Bilderna är snapshots från en film som jag kommer att lägga upp här senare (därav den dåliga bildkvalitén). Det finns en temporal aspekt av den här installationen som en stillbild inte kan fånga. De trasiga glimtändarna i de två lysrören får dem att flimra och rummet att i en snabb och oregelbunden takt växla mellan att vara mörkt och upplyst. Den korta tid som rummet är upplyst vid varje tillfälle är tillräckligt för att excitera den fluorescerande färgen och få den att lysa i mörkret, men för kort för att man som betraktare skall hinna registera tillräckligt för att fixera något av rummens luminösa tillstånd.


  By boat on Lake Sommen15 July, 2010


  Bertil tog oss ut på en tur med sin båt


  Fint eko bland klipporna, upptäckte Björn, Fredrik och Ebba.


  Björn var också i land och åt blåbär.

  15 July, 2010

  >
  Sofie vid 'Sveriges Minsta Kafé' i Linderås.
  God chokladkaka.

  Varulven vid middagsbordet15 July, 2010


  Det blir potatis och björknäver.
  Kanske en liten bit av Hanna också.

  Mikaels snideri15 July, 2010
  Mikael Sellersjö kom över en helg, täljandes.

  Lanterns in Svartån at Midnight15 July, 2010


  Susanna Serrander got us all to fold paper boats and light candles


  and got Ossian and Angelica to climb under the bridge


  to release the lanterns on to The Black Stream.

  12 July, 2010

  Vernissage

  Lördagen den 10 juli hade vi vernissage, vilken i vanlig ordning bevakades av Tranås media, denna gång Smålands-Tidningen. Grannar och besökare blidkades med kaffe och kaka.  "Tone pieces" och "Send/Receive" Olof Svenblad


  Experimentellt pingisbord, Ebba Gyllenhak  "Näverland" Moa Schulman, Linnéa Pettersson och Anna-Mia Brolund.


  Installation, Magnus Oledal


  Installation, Ossian Eckerman
  "Where wolf? There Wolf!" performance, Stina Kajaso


  "Sofie och Tobias" Seecum Cheung


  "Acupuncture" Kristin Larsson


  Invigning av Magnus Oledals "Bro (för modiga)", en bro som leder över Svartån till en minimal, och aldrig tidigare besökt ö.  Tomma rum vid Trollsjön

  Näverslöjd i Linderås8 July, 2010

  Today we went to Linderås (by cab in the absolute last minute) to participate in a very instructive and fun birch-bark-crafts-course. Leader of the course was a very nice lady named Elsa-Britt. They also served the best coffee for the best price so far in the östergötland-district. Afterwards we bought ice cream at "Sweden´s smallest café" before taking the bus home.  5 July, 2010

  Today we ate pizza.
  It was my first day in Tranås, I really like the atmosphere. I started with one of my projects down at "Telegrafen". The Basment there is absolutley amazing. /Olof


  Eden’s rainbow30 June, 2010  några av mina bilder från tranås30 June, 2010


  chokladkaka vs vinkelslip, samt flottbygge25 June, 2010

  en hård choklad baserad efterätt som ikke ville dela på sig efter omfattande våldshandlingar från dess skapare Daniel, gav dock efter för Fredrik och vinkelslipen. Ett flottprojekt är även på gång, med midsommarstång i mitten  bilder från tranås23 June, 2010  Howard Moon-mode23 June, 2010  Magnus in Eiras fashion design = Howard Moon of Mighty Boosh?

  Brunnsparken23 June, 2010

  Soldatheden Skärpe slätt blev Stora torget.


  Mellan Svartån och Stora torget invigdes kuranstalten 1899.


  Från altanerna kunde man se ån.  Svartån.


  1918 blev Stora torget istället en park, Brunnsparken.

  Tisdag22 June, 2010

  Anagram möte.21 June, 2010  Snårta? Mutaromm!

  Robotarna är tilbaka!21 June, 2010


  20 June, 2010


  Kom till Tranås!

  say hi to a japanese20 June, 2010

  Videoconference between Tranås and Arcus art center in Moriya outside Tokyo, Japan- Tuesday 10.00 to 12.00. Cafe Tranan. What would happen if Tranås bacame a separate state, What is the ideal setup for art and culture in this new land? Come and discuss with a japanese.

  Regnbågen20 June, 2010  Fantastiskt sol och regn på ena sidan huset...  ...Underbar regnbåge...  ...en hel sådan...  ...på andra sidan huset.

  Blandat från sommarens första vernissage20 June, 2010
  Målarfötter20 June, 2010

  Dinner time!20 June, 2010
  Det går inte en dag utan ett överdåd till middag :)

  På badstranden20 June, 2010
  Stella, Erik och Marja tar sig dopp & solsken.

  Från Vagnmuseet20 June, 2010
  Första veckan i Tranås20 June, 2010

  Efter en arbetsvecka i Tranås med knaper internet-tillgång (nå, låt oss skylla på det iaf), följer ett antal inlägg med blandade bilder av vad som skett hittills. Det kunde inte ha startat bättre med fint väder, underbara deltagare och oj så mycket god middagsmat! Håll till godo :)

  Anmäl dig!21 April, 2010

  Nu kan man anmäla sig här inför sommaren.

  Kom ihåg att vara tydlig med vilka datum du vill delta.

  Tranås 201021 April, 2010

  Tomma rum kommer hålla till i Tranås i sommar.

  Några skäl till varför vi valde Tranås:
  - att Tranås är en kommun med många ungdomar men i proportion till dessa väldigt få mötesplatser, därför känner vi oss manade att skapa en mötesplats, inte minst då kommunen har planer på att fortsätta verksamheten även efter Tomma rum.
  - Telegrafen som konkret samlingsplats, rymlig och mångsidig och med intressant bakgrund
  - närheten till kommunhuset och deras otroligt positiva attityd och drivkraft
  - det praktiska boendet

  Även Rydal, Ronneby och Grängesberg har varit högst intressanta orter och vi hoppas verkligen att de återkommer med förslag nästa år.

  18 April, 2010

  Tranås kommun om Tomma rum!

  Tävling16 March, 2010

  Gå in här och rösta på Tomma rum! Man kan rösta en gång om dagen från varje dator. Om vi får tillräckligt många röster vinner vi materialpengar inför sommaren!

  Work in progress 215 March, 2010

  Såhär såg det ut ikväll när jag hade enmans-
  pysselafton på Botkyrka konsthall. Jag utlovar
  många trumpeter, bubblor och stegar. Och massa
  fina bilder från i somras.

  Rydal9 March, 2010  Några bilder från Rydal.
  Rydal är en by utanför Borås med ca 400
  invånare.
  Detta är alltså lokalen på ca 900 kvm som
  Marks kommun erbjuder oss, lokalen ligger
  i anslutning till Rydals museum och Rydals
  designcenter.

  Tranås7 March, 2010

  Tranås ligger i Småland vid gränsen till Östergötland och är en tätort med 18 000 invånare. Kommunen erbjuder oss en byggnad kallad Telegrafen. Tidigare har detta varit telefonväxelstation. Det finns planer på att göra lokalen till kulturell mötesplats med bland annat skatingramp på övervåningen.

  Byggnaden består i korthet av två våningar med stora öppna rum och en källarvåning med åtminstone ett tiotal mindre rum och en lång korridor. Möjligheten till mörkläggning är god och byggnaden är robust och ligger centralt på huvudgatan.

  Ronneby7 March, 2010

  Ronneby, "hjärtat i Sveriges trädgård" tillika "den svenska semesterns födelseort", ligger i Blekinge och har ca 11000 invånare. Kommunen har erbjudit oss hela den fina Brunnsparken som arbetsyta för happenings och utställningar. Utöver det erbjuds:

  boende i direktörsvillan (samt studentbostäder/kårhus)

  interiörer  brunnshallarna där det är loppis varje vecka

  laglig graffittivägg

  två vackra lokaler i anslutning till café


  en stor nybyggd utomhusscen

  privat innergård på huvudgatan (som grovateljé)


  Dessutom finns tillgång till en välutrustad kollektivateljé med grafik- och screenverkstad, radiorum, fotolabb etc etc.

  Roadtrip3 March, 2010

  Imorgon far vi till Rydal utanför Borås för att titta på lokaler inför sommarens omgång av Tomma rum. På fredag besöker vi Ronneby i Blekinge och på hemvägen på lördag stannar vi till i Tranås. Nästa vecka är det den gamla gruvorten Grängesberg i Dalarna som får besök av åtta peppade Tomma rum-arrangörer.

  Håll ögonen öppna om mer info om sommaren, och glöm inte vernissagen i Botkyrka konsthall 20 mars! Låt oss titta på Fashion Week, mode människor hur man balklänningar bär alla typer av kläder. Titta på New York Fashion Week är ett fält stjärna stötta den inhemska show är också på nätverks röda kläder som visar stor entusiasm, vem kommer att bära kläderna verkligen göra kläder balklänningar?

  Utställning snart20 February, 2010

  Anteckna i kalendern:

  VERNISSAGE
  Lördag 20 mars
  Botkyrka Konsthall

  Dit tar man sig enkelt med pendeltåget,
  kliv av i Tumba, konsthallen ligger i Tumba C.

  Tills dess:

  På gång19 January, 2010

  Det har gått nästan sex månader sedan vi lämnade Emmaboda glada och nöjda. Nu är vi i full gång med att söka efter plats och stipendier inför nästa sommar. Flera kommuner har redan anmält sitt intresse. Planeringsgruppen har även i år sin bas i Stockholm. Kanske blir det en liten utställning på Botkyrka Konsthall snart.

  Håll ögon och öron öppna! Vi återkommer!

  Artikel6 August, 2009

  Länk till artikel i Östran: Lever gott och gratis!

  Spelningar6 August, 2009

  Gårdagen avslutades med två mycket uppskattade spelningar,
  en med rockbandet Kors från Göteborg och en med Erik.

  Senare under kvällen jammade alla fritt tillsammans och
  diverse föremål blev instrument, bl.a. ett upphittat stuprör.
  En ung Emmaboda-bo gästspelade på trummor.  Gratis-loppis5 August, 2009

  Under dagens vernissage hade gruppen "m.fl."
  ordnat en färgsorterad loppis där man kunde
  förse sig själv med prylar från festivalområdet
  helt gratis. Dessutom bjöds det på gratis mat!
  Möblerna har hittat hem igen5 August, 2009
  4 August, 2009

  Hörni på govänner så skall jag för er berätta:

  Robot performance4 August, 2009

  Robot perfomance by Tomma rum from CarolineM on Vimeo.

  Lite inredning4 August, 2009

  Möblerna har hittat hem igen. Håll ögonen
  öppna under morgondagens vernissage så
  kanske du får syn på en och annan sittmöbel.

  Robotparad3 August, 2009

  Den fantastiska robotparaden gick av stapeln i lördags eftermiddag. Emmabodas robotar blev på mycket gott humör av återföreningen. Paraden gick från Tomma Rum till festivalområdet. Somliga robotar blev populära hos unga kvinnliga festivalbesökare. Avslutningsvis dansade vi till Marina and the diamonds fina låt "I'm not a robot", trots att vi visst var robotar.

  DN1 August, 2009

  Läs:
  Tomma Rum i dagens DN

  Var är min kompis?1 August, 2009

  Och såhär såg det ut när det stod färdigt:  Träningsverk1 August, 2009

  Under gårdagens finfina vernissage bjöd
  den rosa gruppen Träningsverk på en
  fantastisk föreställning, i filmsnutten nedan
  framför de sin senase låt "Blondin".

  Var är min kompis?31 July, 2009

  På gång på Emmabodafestivalens område:  Ett plank där man kan lämna meddelande
  till borttappade kompisar.

  Robotic Liberation31 July, 2009

  photos and text by David Skotte:


  shock hit those who saw their loved ones turn into robots!  the robots increased until suddenly, bursting out of their cradle, dancing like wolves in the wind.  some robots still had some humanity or rather, some traces of humans left in their systems.  infectious plutonium microprocess dance!

  Hörde en konversation på festivalområdet.30 July, 2009

  Jag stog bakom ett par på festivalområdet. Kunde inte motstå att lyssna på deras märkliga konversation. Den gick nånting såhär:

  Han: Ska vi gå till tältet en stund?

  Hon: Begär! Begär! Begär! Begär!

  Han: Vadå begär?

  Hon: Det är det enda du tänker på!

  Han: Jag, -jag tänkte på traktering!

  Hon: Jaha! Så du tänker att du är gourmén och jag din kulinaritet?

  Han: Jag pratar inte om dig!

  Hon: Du bryr dig inte om mig? Din inställning är fullständigt orienterad kring oral stimulans! Opassande på en festival!

  Han: Ja men jag avlider av hunger!

  Hon: Hunger för dig är en metafor för Själslig stimulans! Hejdå!

  Han: Det var du som sa det!

  Smålandsnytt30 July, 2009

  Länk till inslaget

  Happy Birthday!29 July, 2009
  Alternativ Tomma rum logo29 July, 2009

  Någon har ritat en alternativ Tomma rum logo, hittad i köket.
  Fin!

  Projector installation chill29 July, 2009  Chilling in my projector installation room to Kode 9 and the spaceape.

  Söta DN-reportrar på besök.29 July, 2009

  I dagarna hade vi besök av Anna och Elis från DN. Vi tog med dem på en vanlig dag med Tomma rum.

  Jag ritar ditt porträtt mot att du ritar mitt27 July, 2009

  Här på Tomma Rum kan du bli avporträtterad
  mot att du ritar av Olof. Idag har flera Emmaboda-
  personligheter förevigats på detta sätt.  En helt vanlig dag på plan 3.27 July, 2009

  Två möbelrelaterade arbeten.  Olof gör collage av möbelvaruhusets
  gamla kataloger.  Patrik jobbar vidare med sin installation
  av greenscreenmålade möbler.

  Matlagning23 July, 2009

  En dokumentation av hur det går till här i Tomma Rum-köket.

  Nordmalingen6 June, 2003

  Affärs Fan barn mode från våren kvartalet 2016 nya serien, efter Musée Rodin i djupet av vinterlandskap nära till fantastiska debut, så småningom gick i den stora våren och sommaren haute couture show Vi tillhör haute couture klänningar. Bra utförande kvalitet. 2016 nya balklänning på nätet. Aftonklänning på nätet. Jag tror att du har favorit stil. 2016 mode balklänning. Att du närvara vid bröllopet bankett. Det är det bästa valet för gradering balen. Klä sig som du kan välja att handla på nätet. Billigt och bekvämt. http://shoppingtoppen.se/balklanning-for-sig-sjalva-2016 http://www.nymanwergens.se/archives/290 http://murderofcrows.se/store/checkout/ http://nkraft.se/galleri/ http://mr-clean.se/clean-power-uni-wash/ http://www.medicinivast.se/medlem/aftonklanning-pa-natet/ http://www.yrc.se/2014/05/21/du-kan-kopa-ratt-balklanning-pa/ http://yrkeskonsult.se/vi-tillhor-haute-couture-klanningar/ http://fjale.se/?attachment_id=13