Arjeplog

SlututstÀllning pÄ fredag 10-157 August, 2019

SlututstĂ€llning Tomma Rum pĂ„ silvermuseet i Arjeplog. Under slututstĂ€llningen visas verk frĂ„n tidigare deltagare tillsammans med veckans nya konstnĂ€rer Yvette Bathgate och Jake Sheperd frĂ„n Aberdeen i Skottland och lokala konstnĂ€ren Mona Rönnholm. UtstĂ€llning fredag den 9 augusti kl 10-15. Fritt intrĂ€de. IngĂ„ng via lilla gĂ„rdshuset. Vi bjuder pĂ„ fika med kaffeost. HjĂ€rtligt vĂ€lkomna! https://www.facebook.com/events/351117075838291/  

Sista4 August, 2019

Sista vÀndan till ateljÚn med dess mysiga bukt, för nÀst sista gÀnget (v.31).

Öppet Hus3 August, 2019

Idag höll vi vÄr ateljé öppen för allmÀnheten i en nÄgot mer publik form med nyfikenhet kaffe och umgÀnge. Ett flertal av ortens konstintresserade tittade förbi och Àven en del turister. Vi fick möjlighet att gÄ en runda och presentera vÄra egna arbeten samt konversera med en del relevans. Tanja Andersson framförde kl 13 ett fantastiskt dans performance. En akrobatisk karusell med finraffinerat strösocker. Mona Rönnholms grafiska verk fick naturligt plats bland oss, besökarnas alster. Efter gott utfört arrangemang belönade vi oss med stadens pizza.

Mediemakten2 August, 2019

Inför vĂ„rt Öppet Hus blev vi intervjuade i trĂ€dgĂ„rden av Arjeplognytt, en webbtidning med koll pĂ„ lĂ€get . Marianne driver den och har ett brett kontaktnĂ€t med mĂ„nga tips pĂ„ personer med professioner och aktiviteter Ă„t oss.

Attenzione30 July, 2019

NyanlÀnda insuper Lova, Moa och Signe sÄ mycket som möjligt om Arjeplog pÄ turistbyrÄn.

Voff29 July, 2019

IgÄr besökte vi LÄngviken med Johanna och Konstantins slÀdhundar. En sommarledig skara Huskys vÀlkommnade oss nyfiket pÄ rastgÄrden. I alla Äldrar och med varierande drag skÀllde de glatt utan att skrÀmma dem som kunde lÀsa kroppsprÄk och sansviftande.

Man Àr van att se dem i vintermundering sÄ det sÄg magra ut i den tunna pÀlsen. Vissa av de enligt Johanna skyggaste stÀllde sig keliga mot vÄra ben, vad vi nu kan tÀnkas ha betytt.

DÀr och dÄ under en av vÀrmeböljans varmaste dagar passade vi pÄ med ytterligare ett dop i Storavan bredvid. Vattnet var av kroppstemperatur sÄ det var svÄrt att ta sig upp.

Över lite utomhusgrillning berĂ€ttade Johanna om livet som hunduppfödare och hundslĂ€desentusiast. Hur inkomstren Ă€r anpassad till turisternas och de gĂ€starbetande ingenjörernas Ă€ventyrslystenhet. Men att det gĂ„r bra, de vĂ„gar satsa med en större kennel sĂ€song pĂ„ sĂ€song.

MiddagssÀllskap28 July, 2019

IgÄrkvÀll bjöd vi pÄ middag Tomma Rums huvudsakliga vÀlgörare 2019; KonstnÀren Stina Renberg och maken Pelle Holmberg. Vars fullt utrustade enplansvilla vi fÄtt lÄna att bo i under projektets gÄng.

Det stod ledigt dÄ paret som mÄnga andra i Arjeplog, har ett extra hus tillgÀngligt att hyra ut till bilindustrins anstÀllda under vintrarna. Ett mysigt par med mycket att berÀtta om orten, dess kultur, personer och historia, inte minst historiken mellan sapmi och svenskarna.

Toppentopp24 July, 2019

En vÀnda till Galtispuoda hÀrliga utsikt mot Norges dramatiska bergstoppar och Sveriges mjuka kullar. Omfamnande av toppens lingonris och lunchandes pÄ dess stenblock av perfekt bordstorlek överraskades vi av energidryckens promotionskampanj.

Storfilm19 July, 2019

Jag gĂ„r lĂ„ngsamt ut i vattnet. KĂ€nner kylan sluta sig runt mina anklar, vader, knĂ€n, lĂ„r. Stannar upp. Andas. KĂ€nner mig, kĂ€nner andetagen. KĂ€nner Sveriges renaste vatten mot min kropp. KĂ€nner igen vyn. Vyn ut över Hornavan. Vyn jag blickat ut över var kvĂ€ll, sedan en mĂ„nad tillbaks. I min fantasi. Och via min mobil. Webbkameran, Arjeplog kommuns stĂ€ndiga storfilm. En magisk skildring, en dokumentĂ€r av Norrlands djup. En trollbindande show. Gratis. Och nu Ă€r jag hĂ€r. Lugnet. Tystnaden. Jag andas in, suger Ă„t mig, absorberar och infiltrerar. Och jag dyker. KĂ€nner det renaste vattnet omsluta mig, omfamna mig. LĂ„ter mig bĂ€ras. Stora lugna simtag. Jag öppnar munnen, lĂ„ter vatten sippra in genom alla kroppens öppningar. Blir ett med det. Jag tar emot. SĂ€ger: ”Joo” pĂ„ norrlĂ€ndska. Jag sĂ€ger det pĂ„ en inandning. Se filmen hĂ€r

Top of Arjeplog #1: Akkelis1 July, 2019

Inspirerade av vĂ„r vĂ€n Maria Söderbergs arrangerade utflykter (tips!) med samma namn startar nu Tomma rums egen Top of Arjeplog. En cykelutflykt lĂ€ngs SilvervĂ€gen slutade i en spontan toppbestigning av vad som tycktes vara ett tĂ€mligen obskyrt fjĂ€ll med vidunderlig utsikt. NĂ€rmare efterforskningar post factum visade dock att det var det populĂ€ra utflyktsmĂ„let Akkeli (784m över havet), fast angripen frĂ„n en okonventionell vinkel som innebar en viss utmaning. Älg och tjĂ€der skĂ„dades. Den första skymten av Akkelis frammanade ett obetvingligt toppbestigningsbehov i författarens sjĂ€lsiga djup. Stigning genom fjĂ€llurskog. Utsikt frĂ„n toppen mot fjĂ€llkedjan i vĂ€ster. Regnet börjar dra in över de mjuka fjĂ€llhedarna.  

Snart börjar det!29 June, 2019

Förberedelsegruppen Àr anlÀnd och fullt assimilerad. De sista bÀddarna rullas in i bostaden. Men allt Àr inte arbete. En korsords-feber har brustit ut, sÄ vÀssa pennorna! Det gÄr Àven att grilla sojakorv i den skog och mark som finns bara ett stenkast bort frÄn stadens ruffel och bÄg.

Bokningen öppen!/ The booking is open11 May, 2019

Nu Àr det fritt fram att sÀkra sin plats till Ärets omgÄng av TR! Eftersom platserna Àr fÀrre Àn pÄ lÀnge, gÀller det att vara snabbare till kvarn Àn vanligt! SÄ gör slag i sak, och boka din biljett till det rena vattnet och de klara tankarnas vÀrld! Arjeplog Now it is time to make sure to assure your participation of this year's TR! Since the number of participants is lower than previous years, it's good to be an earlier bird than usual! So don't hesitate, book your ticket to the land of pure waters and clear thoughts!

SprÄkkurs9 May, 2019

Guolle Pite Saami Noun Paradigm.jpg

Pitesamiskan Àr tyvÀrr utrotningshotad.
VÀlkommen att hÄlla den vid liv.

PiteTerritory.jpg
By Institutet för sprÄk och folkminnen, Uppsala and Joshua Wilbur CC BY-SA 4.0

TjĂĄhtse Vatten Water9 May, 2019

Arjeplog Ă€r mycket stolt över sitt rena vatten frĂ„n Sveriges djupaste sjö. Genom enbart ett UV-filter gĂ„r dess vatten direkt ut till kranarna. De har skĂ€l att vara stolta. Vattnet frĂ„n kökskranen smakar oerhört friskt och nĂ€stan lite ’tomt’ för en asfaltsblomma som undertecknad.

PÄ en arbetsplats i Arjeplog installerades nyligen en ny kaffemaskin. Trots alla ordentliga instÀllningar och kontroller vÀgrade apparaten att starta. Efter mycket om och men nÄddes förklaringen och lösningen; Det ifyllda vattnet var för rent för maskinen skulle kÀnna igen det som vatten. Efter att ha tillsatt lite salt i vattnet kom maskinen igÄng till sitt fulla bruk. Efter en till en början möjligen lite försiktig uppsyn med spÀnda ögonbryn Àr Arjeplogarna de mest tillmötesgÄende svenskarna man kan tÀnka sig. VÀl vÀrda den nattÄgsresa som i de flesta fall behövs för ett besök. Men Àven den avstickare frÄn Kungsleden som krÀvs ifall man fjÀllvandrar rekommenderas varmt.

Arjeplog, den tredje största kommunen i Sverige, med den lÀgsta befolkningstÀtheten och den djupaste insjön, Hornavan, sÄledes det renaste kranvattnet. Med grunden lagd för en silvergruva anno 1635 har omrÄdet ÀndÄ befolkats i 10 000 Är. Idag domineras nÀringslivet nÀstintill helt av den globala bilindustrins vintertestanlÀggningar. En intensiv aktivitet och fördubbling av folkmÀngden under vinterhalvÄret ersÀtts av ett lugn och upplevelsen av överdimensionerad kapacitet under sommarhalvÄret. Den populÀra friluftsturismen i de vackra omgivningarna Àr ÀndÄ inte jÀmförbar med alla bilmÀrkenas anstÀllda tekniker som, villa med sina gympaskor i -40 C, Àr lÀttidentifierade av ortsbefolkningen. Helutrustat med vardagens bekvÀmligheter, bor vi i ett av de sommartomma hemmen tillÀgnade de gÀstande vinteringenjörerna. Med korta avstÄnd till allt arbetar vi i den f.d. grundskolans gamla gymnastiksal och nyttjar samhÀllets olika utstÀllningsytor, bl.a i Silvermuseet, Centrumbiografen och alls annat vi kan hitta pÄ. Med utsikt över sjöarna Ät bÄde norr och söder och fjÀllen i horisonterna vandrar vi mellan de tvÄ huvudgatorna Storgatan och Drottninggatan, tar en kaffeslatt i jÀrnaffÀren dÀr alla kÀnner alla efter tilltalsnamn och pratar om det senaste kring Stina och Pelle.