Arjeplog

Konsten i Arjeplog, del 320 juli, 2019

Veckans avsnitt av konsten i Arjeplog tillägnas en fixstjärna i kommunen, doktor Einar Wallquist. Bland många andra saker var han en produktiv målare och tecknare, vän till och influerad av Nils von Dardel. En del vill hävda att förhållandet i det senare fallet var det omvända. Till yrket var han läkare och för bloggpubliken kanske mest känd som författare till den självupplevda berättelsen "Kan doktorn komma?", om vedermödorna med att vara läkare i en bygd som till stor del saknade vägar.Det var när dr. Wallquist skrev hem till sina vänner i Stockholms kulturelit som idén föddes att göra bok av det hårda liv hans värv medförde Övervakade av doktorns stränga men rättvisa blick följde Tomma rum med på ett studiebesök i hans bostad, "Doktorsvillan", lett av Sofia Flinkfeldt, som på ett mycket initierat sätt berättade för oss om doktorns liv och leverne. En tur här rekommenderas varmt! Doktorns renässansmannamässiga inställning till vad en människa kan och borde åstadkomma överskuggar vida hans konstnärskap, men vi avslutar med en bild där några av hans porträtt ändå skymtar under en teckning föreställande doktorn själv.  

Ars et Labora20 juli, 2019

Två identiska tygkassar med texten "Let's go to work!" skapade komplikationer. Konst som arbete, arbete som fritid, fritid som konst och så vidare i oändlighet. Korsordslösning kom att bli något av ett heltidsarbete med oviss avkastning. Systemetinköpen sattes  i system där aulturismen drogs till sin yttersta spets. Kulspetspennor användes enligt diverse uppfinningsrika scheman, småbokstäver och överstrykningar, överskrivningar. Historieskrivningen kunde sett annorlunda ut om vi faktiskt nått Bodø. Kanske hade vi aldrig blivit oss själva igen? Istället fann vi glädjen i frityken. Det mesta visade sig må bättre av att sänkas ner i glödgande fett. Vetenskaper försökte bräcka varandra med rön och mot-rön. Är kolhydrater bra för karaktären, eller vice versa? Vad är konst, och varför? Vem äger det offentliga rummet? När kommer nästa avsnitt av Gösta? What is the Matrix? Tur att det alltid går att återfinna sin botten i en burk Norrlands Djup. /Kim Ekberg

Storfilm19 juli, 2019

Jag går långsamt ut i vattnet. Känner kylan sluta sig runt mina anklar, vader, knän, lår. Stannar upp. Andas. Känner mig, känner andetagen. Känner Sveriges renaste vatten mot min kropp. Känner igen vyn. Vyn ut över Hornavan. Vyn jag blickat ut över var kväll, sedan en månad tillbaks. I min fantasi. Och via min mobil. Webbkameran, Arjeplog kommuns ständiga storfilm. En magisk skildring, en dokumentär av Norrlands djup. En trollbindande show. Gratis. Och nu är jag här. Lugnet. Tystnaden. Jag andas in, suger åt mig, absorberar och infiltrerar. Och jag dyker. Känner det renaste vattnet omsluta mig, omfamna mig. Låter mig bäras. Stora lugna simtag. Jag öppnar munnen, låter vatten sippra in genom alla kroppens öppningar. Blir ett med det. Jag tar emot. Säger: ”Joo” på norrländska. Jag säger det på en inandning. Se filmen här

Konsten i Arjeplog, del 218 juli, 2019

En dag står dörren till fotobutiken plötsligt öppen. Vi har aldrig ens sett att den finns. Därinne sitter Johan Fjellström och surrar med Linnea från kommun. Han berättar om ett långt och lyckligt liv som fotograf. Det hela började med en Kodak Brownie inköpt på Fiske/fotobutiken i Arjeplog. Idag har Johan gått över helt till digitala medier, och är stans meste fotograf/bildjournalist som ständigt bevakar små och stora händelser ur nya synvinklar: När vi vandrar förbi butiken nästa gång hänger där en skylt med texten: "Stängt på grund av vackert väder".

Norrlands djup, eller tre gånger Galtispouda15 juli, 2019

Det är anmärkningsvärt vad fort det går att anpassa sig till nya omständigheter, att tycka att världen består av Drottninggatan, Storgatan, Nygatan och Lugnetvägen. Att det är normalt att cykla några kilometer utanför samhället och - bara för att ta ett exempel - stöta på en ren på en sandstrand. Att folk inte bara är välkomnande utan så självklart tar sig tid att ge tips, samarbeta, eller bara sitta och surra. Det blev kanske inte mitt konstnärligt mest produktiva år på Tomma rum, men ett av de bästa. Den långa tågresan hem utgjorde en välbehövlig övergångsritual. Att räkna till tio miljoner träd rensar sinnet inför nästa fas av sommaren. /Johannes

Konstdag på Centrumbiografen13 juli, 2019

Redan på tidigt på förmiddagen började buzzen på "Vad händer i Arjeplog": Konkurrensen om uppmärksamheten var benhård, Arjeplogshelgens många event pockade med sina otaliga vandringar och toppbestigningar. Dessutom spelades en kommande storfilm in, och krävde sina statister. Trots detta letade sig en trogen skara till biografen, och bjöds på välsmakande fika och konst.     På kvällen bjöd Konstföreningen och Magasin Silvervägen till en galakväll av sällan skådad kaliber, med panelsamtal, film och textläsning av Ellen Skafvenstedt.

Teckningar, kattungar, vandringar12 juli, 2019

Här kommer ett lite försenat hejdå-inlägg från mig, Elisabet, som begav mig från Arjeplog i måndags eftermiddag. Min vistelse slutade på topp med kaffe, kaka och dopp i sjön utanför ateljén. Jag spenderade min vecka bland annat med sätta mig ner på olika platser och teckna - Renbergsstugan, lekplatsen på Drottninggatan, vattenbrynet till Hornavan, fönstret i mitt och Mimmis sovrum i villan vi bodde i. Här är lite bilder  på teckningarna, och några favoritbilder från veckans utflykter runtomkring Arjeplog och från dagen vi hyrde en bil och bilade Silvervägen mot Norge.   Vi fick träffa Kattungar! Det måste väl dokumenteras här Vandring till Renberget  Utflyktsdag. Hannah Snygga rosa kyrkan På utflykt Utflyktsdag. Imponerande slöjdade "fästmansgåvor" på Silvermuseet   Också Silvermusset, vantar i bra färgkombinationer Hejdå-Elisabet-och-Hej-Micke-fika vid sjön utanför ateljén.  /Elisabet Ericson

Tomma Rum på Centrumbiografen11 juli, 2019

I Samband med Arjeplogsdagarna visar konstprojektet Tomma Rum upp filmer och konst i Centrumbiografen. Under dagen kommer du att kunna ta en fika och se på konst i foajén. 18.00 visas ett kort filmprogram, och ett samtal mellan Tomma Rum, Marianne Hofman och Stina Renberg från Konstföreningen. Kantor Magnus Karlsson berättar om arbetet med musiken till den nya filmen SIMAX. Eventet är Gratis! MEDVERKANDE KONSTNÄRER: JOHANNES HAGMAN MIMMI BORSELIUS ELLEN SKAFVENSTEDT ELISABET ERICSON JAKOB DANCKWARDT-LILLIESTRÖM MICHAEL CEDLIND KIM EKBERG HANNAH WIKER WIKSTRÖM Detta är ett samarrangemang mellan Tomma Rum, Arjeplogs konstförening och Magasin Silvervägen. Tack till Maria Söderberg som hjälpt oss ordna eventet!

Konst i Arjeplog, del 18 juli, 2019

Arjeplog är inte bara en bra plats för konstutövande, utan även för konsumtion av denna vara. På söndagskvällen blev vi hembjudna till vår värdfamilj Stina Renberg/Pelle Holmberg, där vi fick ta del av diverse livsvisdomar samt en uppvisning i att förvandla en gammal murken prästgård till ett levande konstverk. Stinas färgstarka alster pryder även de mest oväntade väggar. Följande morgon fick vi sätta mobiltelefonerna på extra tidig väckning, för en privat föreställning av Harleen Kalkats monologföreställning om Hedvig Charlotta Nordenflychts liv och leverne innan pjäsen for på turné till Jämtland. En såväl bildande som inlevelsefull gestaltning av en kvinna som trotsade tidens konventioner och blev en av epokens främsta diktare. Tack för två fina upplevelser.

Sommarpsalm, videodagbok från vandring6 juli, 2019

 

Vi har vant oss vid det Lappländska dygnet

Eller har det Lappländska ljuset vänt oss.

Vi vandrar mot skogstoppar till Midnattssolen. En outtalad tradition som tar form på Tomma rum är alla dessa efterrätter som uppstår om kvällarna. Det blir högtidligt vid Polcirkeln med en Creme Brûlée som avspeglar Norrbottens myrmarker, glaserat messmör med Mackmyra Whiskey. Granskott och björksav. Vi är Små lingon på topp.

Jag tänker på Werner Herzogs senaste film; Nomad, in the footsteps of Bruce Chatwin, en hyllning till konsten att vandra i sin bortgångne käre väns livsanda. Att ta tiden sin.

Vi skolar oss med fjällflora.

Skogsnäva blir Midsommarblomster.

Fjällsippa, Tuvull (Eriophorum vaginatum).

Vi försöker minnas Sommarpsalmerna vi sjöng på skolavslutningarna, hur går verserna?

Kan vi stämmorna än? Vi drömmer om att komma till Bodø, men är rädda för att somna.

Du kan följa med i denna videodagbok från vandringen. Ljudspåret är interaktivt, det vill säga att du själv väljer din favorit sommarsång som du får sjunga till videon. Eventuellt ber du någon annan i rummet sjunga en favorit sommarsång medan du spelar upp videon.

  Patty Pajak Arjeplog, Juli 2019

Silvervägen (drömmen om Bodø)6 juli, 2019

Vi hyrde en bil. Vände kappan mot vinden och styrde västerut. Vägen steg allt högre mot skyn. Den ena häpnadsväckande vyn avlöste den andra. Vi kunde inte vända. Vi vände. Vackert ändå.

Film i vardande5 juli, 2019

En ny film, den senaste installationen Lynx-cykeln, har i dagarna spelats in i Arjeplog. Simax är dess namn. För musiken står stadens egen kantor Magnus Karlsson, som trakterar kyrkoorgeln med egensinne och brljans. Filmen rör sig i abstraktionens rike mellan mikro- och makronivå. Associativt och intuitivt. Premiär fredag 12/7 kl 18 på Centrumbiografen.

sdr_soft

Top of Arjeplog #1: Akkelis1 juli, 2019

Inspirerade av vår vän Maria Söderbergs arrangerade utflykter (tips!) med samma namn startar nu Tomma rums egen Top of Arjeplog. En cykelutflykt längs Silvervägen slutade i en spontan toppbestigning av vad som tycktes vara ett tämligen obskyrt fjäll med vidunderlig utsikt. Närmare efterforskningar post factum visade dock att det var det populära utflyktsmålet Akkeli (784m över havet), fast angripen från en okonventionell vinkel som innebar en viss utmaning. Älg och tjäder skådades. Den första skymten av Akkelis frammanade ett obetvingligt toppbestigningsbehov i författarens själsiga djup. Stigning genom fjällurskog. Utsikt från toppen mot fjällkedjan i väster. Regnet börjar dra in över de mjuka fjällhedarna.  

Snart börjar det!29 juni, 2019

Förberedelsegruppen är anländ och fullt assimilerad. De sista bäddarna rullas in i bostaden. Men allt är inte arbete. En korsords-feber har brustit ut, så vässa pennorna! Det går även att grilla sojakorv i den skog och mark som finns bara ett stenkast bort från stadens ruffel och båg.

Bokningen öppen!/ The booking is open11 maj, 2019

Nu är det fritt fram att säkra sin plats till årets omgång av TR! Eftersom platserna är färre än på länge, gäller det att vara snabbare till kvarn än vanligt! Så gör slag i sak, och boka din biljett till det rena vattnet och de klara tankarnas värld! Arjeplog Now it is time to make sure to assure your participation of this year's TR! Since the number of participants is lower than previous years, it's good to be an earlier bird than usual! So don't hesitate, book your ticket to the land of pure waters and clear thoughts!

Språkkurs9 maj, 2019

Guolle Pite Saami Noun Paradigm.jpg

Pitesamiskan är tyvärr utrotningshotad.
Välkommen att hålla den vid liv.

PiteTerritory.jpg
By Institutet för språk och folkminnen, Uppsala and Joshua Wilbur CC BY-SA 4.0

Tjáhtse Vatten Water9 maj, 2019

Arjeplog är mycket stolt över sitt rena vatten från Sveriges djupaste sjö. Genom enbart ett UV-filter går dess vatten direkt ut till kranarna. De har skäl att vara stolta. Vattnet från kökskranen smakar oerhört friskt och nästan lite ’tomt’ för en asfaltsblomma som undertecknad.

På en arbetsplats i Arjeplog installerades nyligen en ny kaffemaskin. Trots alla ordentliga inställningar och kontroller vägrade apparaten att starta. Efter mycket om och men nåddes förklaringen och lösningen; Det ifyllda vattnet var för rent för maskinen skulle känna igen det som vatten. Efter att ha tillsatt lite salt i vattnet kom maskinen igång till sitt fulla bruk. Efter en till en början möjligen lite försiktig uppsyn med spända ögonbryn är Arjeplogarna de mest tillmötesgående svenskarna man kan tänka sig. Väl värda den nattågsresa som i de flesta fall behövs för ett besök. Men även den avstickare från Kungsleden som krävs ifall man fjällvandrar rekommenderas varmt.

Arjeplog, den tredje största kommunen i Sverige, med den lägsta befolkningstätheten och den djupaste insjön, Hornavan, således det renaste kranvattnet. Med grunden lagd för en silvergruva anno 1635 har området ändå befolkats i 10 000 år. Idag domineras näringslivet nästintill helt av den globala bilindustrins vintertestanläggningar. En intensiv aktivitet och fördubbling av folkmängden under vinterhalvåret ersätts av ett lugn och upplevelsen av överdimensionerad kapacitet under sommarhalvåret. Den populära friluftsturismen i de vackra omgivningarna är ändå inte jämförbar med alla bilmärkenas anställda tekniker som, villa med sina gympaskor i -40 C, är lättidentifierade av ortsbefolkningen. Helutrustat med vardagens bekvämligheter, bor vi i ett av de sommartomma hemmen tillägnade de gästande vinteringenjörerna. Med korta avstånd till allt arbetar vi i den f.d. grundskolans gamla gymnastiksal och nyttjar samhällets olika utställningsytor, bl.a i Silvermuseet, Centrumbiografen och alls annat vi kan hitta på. Med utsikt över sjöarna åt både norr och söder och fjällen i horisonterna vandrar vi mellan de två huvudgatorna Storgatan och Drottninggatan, tar en kaffeslatt i järnaffären där alla känner alla efter tilltalsnamn och pratar om det senaste kring Stina och Pelle.