Arjeplog

Bokningen öppen!/ The booking is open11 maj, 2019

Nu är det fritt fram att säkra sin plats till årets omgång av TR! Eftersom platserna är färre än på länge, gäller det att vara snabbare till kvarn än vanligt! Så gör slag i sak, och boka din biljett till det rena vattnet och de klara tankarnas värld! Arjeplog Now it is time to make sure to assure your participation of this year's TR! Since the number of participants is lower than previous years, it's good to be an earlier bird than usual! So don't hesitate, book your ticket to the land of pure waters and clear thoughts!

Språkkurs9 maj, 2019

Guolle Pite Saami Noun Paradigm.jpg

Pitesamiskan är tyvärr utrotningshotad.
Välkommen att hålla den vid liv.

PiteTerritory.jpg
By Institutet för språk och folkminnen, Uppsala and Joshua Wilbur CC BY-SA 4.0

Tjáhtse Vatten Water9 maj, 2019

Arjeplog är mycket stolt över sitt rena vatten från Sveriges djupaste sjö. Genom enbart ett UV-filter går dess vatten direkt ut till kranarna. De har skäl att vara stolta. Vattnet från kökskranen smakar oerhört friskt och nästan lite ’tomt’ för en asfaltsblomma som undertecknad.

På en arbetsplats i Arjeplog installerades nyligen en ny kaffemaskin. Trots alla ordentliga inställningar och kontroller vägrade apparaten att starta. Efter mycket om och men nåddes förklaringen och lösningen; Det ifyllda vattnet var för rent för maskinen skulle känna igen det som vatten. Efter att ha tillsatt lite salt i vattnet kom maskinen igång till sitt fulla bruk. Efter en till en början möjligen lite försiktig uppsyn med spända ögonbryn är Arjeplogarna de mest tillmötesgående svenskarna man kan tänka sig. Väl värda den nattågsresa som i de flesta fall behövs för ett besök. Men även den avstickare från Kungsleden som krävs ifall man fjällvandrar rekommenderas varmt.

Arjeplog, den tredje största kommunen i Sverige, med den lägsta befolkningstätheten och den djupaste insjön, Hornavan, således det renaste kranvattnet. Med grunden lagd för en silvergruva anno 1635 har området ändå befolkats i 10 000 år. Idag domineras näringslivet nästintill helt av den globala bilindustrins vintertestanläggningar. En intensiv aktivitet och fördubbling av folkmängden under vinterhalvåret ersätts av ett lugn och upplevelsen av överdimensionerad kapacitet under sommarhalvåret. Den populära friluftsturismen i de vackra omgivningarna är ändå inte jämförbar med alla bilmärkenas anställda tekniker som, villa med sina gympaskor i -40 C, är lättidentifierade av ortsbefolkningen. Helutrustat med vardagens bekvämligheter, bor vi i ett av de sommartomma hemmen tillägnade de gästande vinteringenjörerna. Med korta avstånd till allt arbetar vi i den f.d. grundskolans gamla gymnastiksal och nyttjar samhällets olika utställningsytor, bl.a i Silvermuseet, Centrumbiografen och alls annat vi kan hitta på. Med utsikt över sjöarna åt både norr och söder och fjällen i horisonterna vandrar vi mellan de två huvudgatorna Storgatan och Drottninggatan, tar en kaffeslatt i järnaffären där alla känner alla efter tilltalsnamn och pratar om det senaste kring Stina och Pelle.