Kil

Off the Hook c/o Tomma Rum16 July, 2012

Hej, David Nordström vid tangentbordet. Som en del av "c/o Tomma Rum" presenterade jag förra veckan mitt projekt Off the Hook Gallery. C/o Tomma Rum innebĂ€r att regionala kulturaktörer bjuds in till Slakteriet (tidigare har Film i VĂ€rmland och UKM-Piraterna varit hĂ€r). Vad Ă€r dĂ„ Off the Hook? Jo, det Ă€r vĂ€stra VĂ€rmlands minsta galleri för samtidskonst. Galleriet Ă€r belĂ€get i en gammal lekstuga (drygt 7 kvadratmeter golvyta) och nĂ„n gĂ„ng varje sommar bjuder jag in en eller flera konstnĂ€rer. Galleriet ligger vid min familjs sommarstuga strax söder om ÅrjĂ€ng, en dryg kilometer frĂ„n Sommarviks camping. (ÅrjĂ€ng ligger ca 10 mil frĂ„n Kil) I rummet pĂ„ Slakteriet visade jag foton, texter, artiklar och konstverk frĂ„n tidigare utstĂ€llningar jag organiserat i lekstugan sedan jag öppnade det 2008. Jag trĂ€ffade potentiella besökare och diskuterade framtida projekt med nĂ„gra av Tomma Rums konstnĂ€rer (det gĂ„r bra att mejla mig pĂ„ david@offthehook.se om nĂ„gon kommer pĂ„ ett projekt som skulle passa extra bra att genomföra/visa i just en faluröd lekstuga med vita knutar). Den som vill besöka galleriet i verkligheten har chansen helgen 27-29 juli (2012). DĂ„ stĂ€ller jag ut en konstnĂ€r frĂ„n NederlĂ€nderna som heter Joyce Overheul. Hon jobbar mycket med konstprojekt dĂ€r internet och sociala medier spelar en stor roll, se hemsidan www.offthehook.se för mer info, tider och vĂ€gbeskrivning. Ni kan Ă€ven gilla mitt galleri pĂ„ www.facebook.com/offthehookgallery, dĂ€r finns ocksĂ„ ett "event" för utstĂ€llningen. Tack Tomma Rum för att Off the Hook fick komma! Nu ska jag vara "vanlig" Tomma Rum-deltagare i nĂ„gra dagar och fokusera pĂ„ egna prylar. Jag avslutar med en bild pĂ„ mig sjĂ€lv dĂ€r jag stĂ„r och Ă€r inspirerad vid JosĂ©phine och Elisabets tunnelmĂ„lning. (se mer pĂ„ deras bloggpost frĂ„n tidigare idag) /David Nordström

Vecka 2816 July, 2012

Detta var en hÀndelserik vecka. VÀdret har vÀxlat lika fort som stÀllverket pÄ tÄgstationen. NÀstan hela gÀnget Àr utbytt mot nya friska viljor. Det har tittats pÄ alpackor, spelats flöjt och synth, samt inmundigats musik och rusdryck pÄ den lokala puben Den Glada Killingen. Det har sjungits karaoke för fulla halsar och producerats flera nya konstverk i olika material och format. Efter veckans öppna utstÀllning hade vi en utomordentligt trevlig grillfest pÄ parkeringen utanför Slakteriet, med coleslaw och grejer. NÄgon gick till Storgatan för att insupa atmosfÀren dÀr en lördagkvÀll, andra gick hem och tittade pÄ kultfilmen Wicker Man (Director's Cut).

Ny mÄlning i gÄngtunnel under RavinvÀgen16 July, 2012

Under de senaste dagarna har vi, Joséphine Vejrich och Elisabet Ericson, mÄlat en gÄngtunnel i Kil. (klicka hÀr för att se var pÄ karta). Klicka pÄ bilderna om du vill se dem större. Förbipasserande har kunnat ge förslag pÄ vad de velat se pÄ vÀggarna, vilket bland annat resulterat i glassbilen med kaninchauffören. I övrigt har vi mÄlat fritt, men velat anvÀnda ganska ljusa fÀrger eftersom tunneln i sig Àr skuggigt belÀgen. Vi har ocksÄ haft i Ätanke att gÄngvÀgen leder till en förskola - och gÄtt loss pÄ glada saker som djur i pastellfÀrger och roliga mönster. Under mÄlandets gÄng uppfann Joséphine en kul teknik, nÀmligen att mÄla rollern i olika fÀrger för att skapa olika mönster. Det började med randigt och sen blev det mer avancerat (se bilder). I ett litet försök att skapa dialog med tunnelns stammisklottrare, dekorerade Elisabet en ny tagg som dök upp under helgen med mÄlarfÀrg. Tack och hej frÄn oss <3

Alpackor!5 July, 2012

Nu har vi Ă€ntligen fĂ„tt lite riktig sommarkĂ€nsla pĂ„ vĂ€dret. Idag tog vi vara pĂ„ det soliga vĂ€dret genom att ge oss ut pĂ„ en cykelexpedition till den nĂ€rliggande Alpackafarmen i Smedstad. Det Ă€r alltsĂ„ dessa varelser som, enligt Gustav i alla fall, kommer att ta över kommunen inom nĂ„gra Ă„r?    

Sagan om Kil!27 June, 2012

Hej Kil! En offentlig mÄlning Àr pÄ gÄng i Kils UndergÄng (tunneln under jÀrnvÀgen, mellan Storgatan och Industrigatan) och vi behöver era historier om och frÄn Kil! Historierna ska nÀmligen mÄlas in i bilden och bli Sagan om Kil. Det behöver inte nödvÀndigtvis vara sanna historier och inte storslagna eller gamla heller. Vad har hÀnt i ditt Kil, och hur kÀnns det i Kil? Hittills har vi hört om hur Grevinnan pÄ Apertin dansade med djÀvulen om nÀtterna tills fötterna blödde, och om stenÄldersjÀgarna som flottade upp lÀngs vattnet efter bytesdjur, och om godsvagnen som lossnade pÄ rangergÄrden och susade genom hela Kil och ner i Fryken. Dessutom har vi mÄlat en levande jordgubbe som jobbar i gamla bageriet, och en massa enorma fjÀrilar. Maila din historia till saganomkil@gmail.com eller skriv din historia i blocket pÄ biblioteket! Kom ocksÄ gÀrna förbi om du vill mÄla din historia sjÀlv, hittills Àr vi ett gÀng mellan 6 och 32 Är som bidrar till mÄlningen. TACK! Linnea, Leo, Maja, Selda, Erik, Lo och alla andra som mÄlar.

Midsommar osv.26 June, 2012

Vi firade en tjusig midsommar pĂ„ en av dom gröna gĂ„rdarna i ”grĂ€nderna”, nĂ€rmare bestĂ€mt utanför OdlargrĂ€nd 34. Ett dignande knytkalas-bord med typisk, och mindre typisk midsommarmat. KvĂ€llen fortsatte sedan med studsmatta, tipspromenad, fotboll och dans fram i gryningen. Hela Tomma Rum-gĂ€nget vill ocksĂ„ skicka ett stort tack till vĂ„r granne IrĂ©ne som lyst upp vĂ„r tillvaro med glada budskap, varma filtar och en fantastisk kaffehörna vid Gröna grĂ€nd 1. Foto: Midsommar! Efter midsommarhelgen har de konstnĂ€rliga processerna fĂ„tt ny fart och det börjar mĂ€rkas att det drar ihop sig mot invigninsvernissage i slakteriet. För mig personligen, som suttit och arbetat i slakteriet sedan en dryg vecka tillbaka, kĂ€nns det hĂ€rligt att Ă€ntligen kĂ€nna att man Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n ensam i arbetet att utforska, och skapa i, vĂ„ra enorma lokaler. Alla Kilsbor, VĂ€rmlĂ€nningar samt sjĂ€lvklart alla andra med vĂ€garna förbi Ă€r varmt vĂ€lkomna att kolla in hur lĂ„ngt vi kommit i vĂ„ra processer (och vad vi hittat pĂ„) i slakteriet pĂ„ lördag, 30 juni mellan 12 och 18. Hoppas vi ses pĂ„ lördag! / Inez

KÀndisar frÄn Kil17 June, 2012

80-talets tecknade seriehjÀlte Goliat, vÀlkÀnd frÄn det vÀrmlÀndska barnprogrammet Hajk, bodde i Kil pÄ stenÄldern, om man fÄr tro pÄ Wikipedia. Undrar var krokodilerna och pytonormarna tog vÀgen?

BrevlÄdor11 June, 2012

TvÄ grabbar i övre tonÄren, goda vÀnner uppenbarligen, gÄr förbi pÄ trottoaren. Den ene i tanktop och lÄngt hÄr, uppsatt i en knut, den andre i adidas-utstyrsel. Tanktopen sÀger pÄ klingande vÀrmlÀndska: € ...jomen min favoritlÄda Àr den hÀr framme, den Àr tunn och lÀtt men ÀndÄ stadig. Det Àr den enda av sin sort hÀr, förutom en tant borta vid LÄnggatan. *slÄr i brevlÄdelocket* Annars brukar de vara sÄ vingliga och det Àr lÀtt att man har sönder dem. - Jag gillar de grÄa i gjuten plast de har iaf inga vassa kanter i locket. svarar Adidas. € Vi ses sen! - Det gör vi, hej! Tanktoppen pÄbörjar en joggingtur. Adidas sÀtter sig i och kör ivÀg i en silverfÀrgad bil av Sedan-modell Yrkesskadade brevbÀrare? - Daniel Torarp

Preview Weekend10 June, 2012

Befinner oss pÄ ett förhandsbesök i Kil. KÀnns bra att nödvÀndigheterna Àr pÄ plats

vardagsrummet

A preview at the Kil residence. Feels good that the basics are in place.

- Daniel Torarp

Press inför Kil4 June, 2012

De fyller ett kulturellt tomrum i VĂ€rmland "Tomma rum" fyller slakteriet Tomma Rum vĂ€ljer Kil i sommar Kanal 12 Sveriges Radio VĂ€rmlands Folkblad NWT VĂ€rmlandsbygden (scrolla ner lite)  

VĂ€rmland 201212 March, 2012

>I sommar Äker vi till Kil i VÀrmland! Mer info kommer, men bekanta er med dialekten sÄ lÀnge ;)

Årsmöte7 January, 2012

VĂ€lkommen till Tomma Rums första officiella Årsmöte ..ever! Söndag 29:e januari 2012 kl. 14:00
Höstgatan 31, Midsommarkransen, Stockholm.I kÀllarlokalen pÄ kortsidan.
  • Presentation av Ă„rets kandidatkommuner
  • Val av ny styrelse
  • Mat & Fika!
  • Ett kĂ€rt Ă„terseende :)
Är det nĂ„got du vill Ă€ndra pĂ„ med Tomma rum? Vi mottager med glĂ€dje förslag pĂ„ förĂ€ndringar rörande hur Tomma rum ska jobba, vad TR ska vara. VĂ€lkommen att mejla dina förslag till mail [a] tommarum . se senast kl 12, fredagen den 20/1.
En medlemsavgift pÄ 50kr krÀvs för att fÄ röstrÀtt i Tomma Rums Àrenden. En begrÀnsad vÀxelkassa finns pÄ plats, sÄ ta gÀrna med jÀmna pluringar.

VĂ€lkomna!

TĂ„rta i kommunalhuset10 July, 2009

mocka mockastövlar. SkÀmtsamt, gulligt,Idag har vi dragit slutsatsen med alla de olika magi överraskad, igÄr sammanfattas bÀr arter mix finns idag gillar att bÀra vÀsten, och Àr super glad! Huan! LÀtt en sökning, Olivia Palermo street skytte vÀst med otaliga kom ut, korsstygn mina gamla ögon, för Förenta staterna hÀr pÄ flera po flicka som lÀr sig, mÄste ta en stjÀrna med induktion av sÄ fÄ, verkar det som fick legendariska yrkessjukdom!BrudtÀrna klÀnningar pÄ nÀtet Admire tror att du vill. BrudtÀrna klÀnning

I somras var vi i KIL, VÀrmland. Kil Àr en gammal jÀrnvÀgsknut som förbinder alla vÀderstreck och har varit en viktig plats för mÄnga varianter av kommunikation. Orten har en historia av att hantera alla typer av livsmedel och vÄr ateljé och utstÀllningslokal var ett f.d. slakteri. Deltagarna i Tomma Rum hade cirka 4000 kvadratmeter till sitt förfogande! Rummen bestod mestadels av kakel, klinkers, betong och rostfritt stÄl i olika utformningar. Det fanns ocksÄ ett fullt utrustat konferenscenter intill lokalen dÀr vi hade filmvisningar, performance, offentliga samtal och andra arrangemang. Kil kommun gav oss boende i ett antal lÀgenheter med kök och gemensam tvÀttstuga.