Arjeplog

Slututställning på fredag 10-157 August, 2019

Slututställning Tomma Rum på silvermuseet i Arjeplog. Under slututställningen visas verk från tidigare deltagare tillsammans med veckans nya konstnärer Yvette Bathgate och Jake Sheperd från Aberdeen i Skottland och lokala konstnären Mona Rönnholm. Utställning fredag den 9 augusti kl 10-15. Fritt inträde. Ingång via lilla gårdshuset. Vi bjuder på fika med kaffeost. Hjärtligt välkomna! https://www.facebook.com/events/351117075838291/  

Sista4 August, 2019

Sista vändan till ateljèn med dess mysiga bukt, för näst sista gänget (v.31).

Öppet Hus3 August, 2019

Idag höll vi vår ateljé öppen för allmänheten i en något mer publik form med nyfikenhet kaffe och umgänge. Ett flertal av ortens konstintresserade tittade förbi och även en del turister. Vi fick möjlighet att gå en runda och presentera våra egna arbeten samt konversera med en del relevans. Tanja Andersson framförde kl 13 ett fantastiskt dans performance. En akrobatisk karusell med finraffinerat strösocker. Mona Rönnholms grafiska verk fick naturligt plats bland oss, besökarnas alster. Efter gott utfört arrangemang belönade vi oss med stadens pizza.

Mediemakten2 August, 2019

Inför vårt Öppet Hus blev vi intervjuade i trädgården av Arjeplognytt, en webbtidning med koll på läget . Marianne driver den och har ett brett kontaktnät med många tips på personer med professioner och aktiviteter åt oss.

Attenzione30 July, 2019

Nyanlända insuper Lova, Moa och Signe så mycket som möjligt om Arjeplog på turistbyrån.

Voff29 July, 2019

Igår besökte vi Långviken med Johanna och Konstantins slädhundar. En sommarledig skara Huskys välkommnade oss nyfiket på rastgården. I alla åldrar och med varierande drag skällde de glatt utan att skrämma dem som kunde läsa kroppspråk och sansviftande.

Man är van att se dem i vintermundering så det såg magra ut i den tunna pälsen. Vissa av de enligt Johanna skyggaste ställde sig keliga mot våra ben, vad vi nu kan tänkas ha betytt.

Där och då under en av värmeböljans varmaste dagar passade vi på med ytterligare ett dop i Storavan bredvid. Vattnet var av kroppstemperatur så det var svårt att ta sig upp.

Över lite utomhusgrillning berättade Johanna om livet som hunduppfödare och hundslädesentusiast. Hur inkomstren är anpassad till turisternas och de gästarbetande ingenjörernas äventyrslystenhet. Men att det går bra, de vågar satsa med en större kennel säsong på säsong.

Middagssällskap28 July, 2019

Igårkväll bjöd vi på middag Tomma Rums huvudsakliga välgörare 2019; Konstnären Stina Renberg och maken Pelle Holmberg. Vars fullt utrustade enplansvilla vi fått låna att bo i under projektets gång.

Det stod ledigt då paret som många andra i Arjeplog, har ett extra hus tillgängligt att hyra ut till bilindustrins anställda under vintrarna. Ett mysigt par med mycket att berätta om orten, dess kultur, personer och historia, inte minst historiken mellan sapmi och svenskarna.

Toppentopp24 July, 2019

En vända till Galtispuoda härliga utsikt mot Norges dramatiska bergstoppar och Sveriges mjuka kullar. Omfamnande av toppens lingonris och lunchandes på dess stenblock av perfekt bordstorlek överraskades vi av energidryckens promotionskampanj.

Storfilm19 July, 2019

Jag går långsamt ut i vattnet. Känner kylan sluta sig runt mina anklar, vader, knän, lår. Stannar upp. Andas. Känner mig, känner andetagen. Känner Sveriges renaste vatten mot min kropp. Känner igen vyn. Vyn ut över Hornavan. Vyn jag blickat ut över var kväll, sedan en månad tillbaks. I min fantasi. Och via min mobil. Webbkameran, Arjeplog kommuns ständiga storfilm. En magisk skildring, en dokumentär av Norrlands djup. En trollbindande show. Gratis. Och nu är jag här. Lugnet. Tystnaden. Jag andas in, suger åt mig, absorberar och infiltrerar. Och jag dyker. Känner det renaste vattnet omsluta mig, omfamna mig. Låter mig bäras. Stora lugna simtag. Jag öppnar munnen, låter vatten sippra in genom alla kroppens öppningar. Blir ett med det. Jag tar emot. Säger: ”Joo” på norrländska. Jag säger det på en inandning. Se filmen här

Top of Arjeplog #1: Akkelis1 July, 2019

Inspirerade av vår vän Maria Söderbergs arrangerade utflykter (tips!) med samma namn startar nu Tomma rums egen Top of Arjeplog. En cykelutflykt längs Silvervägen slutade i en spontan toppbestigning av vad som tycktes vara ett tämligen obskyrt fjäll med vidunderlig utsikt. Närmare efterforskningar post factum visade dock att det var det populära utflyktsmålet Akkeli (784m över havet), fast angripen från en okonventionell vinkel som innebar en viss utmaning. Älg och tjäder skådades. Den första skymten av Akkelis frammanade ett obetvingligt toppbestigningsbehov i författarens själsiga djup. Stigning genom fjällurskog. Utsikt från toppen mot fjällkedjan i väster. Regnet börjar dra in över de mjuka fjällhedarna.  

Snart börjar det!29 June, 2019

Förberedelsegruppen är anländ och fullt assimilerad. De sista bäddarna rullas in i bostaden. Men allt är inte arbete. En korsords-feber har brustit ut, så vässa pennorna! Det går även att grilla sojakorv i den skog och mark som finns bara ett stenkast bort från stadens ruffel och båg.

Bokningen öppen!/ The booking is open11 May, 2019

Nu är det fritt fram att säkra sin plats till årets omgång av TR! Eftersom platserna är färre än på länge, gäller det att vara snabbare till kvarn än vanligt! Så gör slag i sak, och boka din biljett till det rena vattnet och de klara tankarnas värld! Arjeplog Now it is time to make sure to assure your participation of this year's TR! Since the number of participants is lower than previous years, it's good to be an earlier bird than usual! So don't hesitate, book your ticket to the land of pure waters and clear thoughts!

Språkkurs9 May, 2019

Guolle Pite Saami Noun Paradigm.jpg

Pitesamiskan är tyvärr utrotningshotad.
Välkommen att hålla den vid liv.

PiteTerritory.jpg
By Institutet för språk och folkminnen, Uppsala and Joshua Wilbur CC BY-SA 4.0

Tjáhtse Vatten Water9 May, 2019

Arjeplog är mycket stolt över sitt rena vatten från Sveriges djupaste sjö. Genom enbart ett UV-filter går dess vatten direkt ut till kranarna. De har skäl att vara stolta. Vattnet från kökskranen smakar oerhört friskt och nästan lite ’tomt’ för en asfaltsblomma som undertecknad.

På en arbetsplats i Arjeplog installerades nyligen en ny kaffemaskin. Trots alla ordentliga inställningar och kontroller vägrade apparaten att starta. Efter mycket om och men nåddes förklaringen och lösningen; Det ifyllda vattnet var för rent för maskinen skulle känna igen det som vatten. Efter att ha tillsatt lite salt i vattnet kom maskinen igång till sitt fulla bruk. Efter en till en början möjligen lite försiktig uppsyn med spända ögonbryn är Arjeplogarna de mest tillmötesgående svenskarna man kan tänka sig. Väl värda den nattågsresa som i de flesta fall behövs för ett besök. Men även den avstickare från Kungsleden som krävs ifall man fjällvandrar rekommenderas varmt.

Arjeplog, den tredje största kommunen i Sverige, med den lägsta befolkningstätheten och den djupaste insjön, Hornavan, således det renaste kranvattnet. Med grunden lagd för en silvergruva anno 1635 har området ändå befolkats i 10 000 år. Idag domineras näringslivet nästintill helt av den globala bilindustrins vintertestanläggningar. En intensiv aktivitet och fördubbling av folkmängden under vinterhalvåret ersätts av ett lugn och upplevelsen av överdimensionerad kapacitet under sommarhalvåret. Den populära friluftsturismen i de vackra omgivningarna är ändå inte jämförbar med alla bilmärkenas anställda tekniker som, villa med sina gympaskor i -40 C, är lättidentifierade av ortsbefolkningen. Helutrustat med vardagens bekvämligheter, bor vi i ett av de sommartomma hemmen tillägnade de gästande vinteringenjörerna. Med korta avstånd till allt arbetar vi i den f.d. grundskolans gamla gymnastiksal och nyttjar samhällets olika utställningsytor, bl.a i Silvermuseet, Centrumbiografen och alls annat vi kan hitta på. Med utsikt över sjöarna åt både norr och söder och fjällen i horisonterna vandrar vi mellan de två huvudgatorna Storgatan och Drottninggatan, tar en kaffeslatt i järnaffären där alla känner alla efter tilltalsnamn och pratar om det senaste kring Stina och Pelle.