Korpilombolo

Åter i vinter9 November, 2023

Tomma Rum gör nåt ovanligt och återuppstår i Korpilombolo under vinterhalvåret. En inbjudan från deras legendariska Nattfestival i december var det svårt att tacka nej till. Så vi håller vårt reguljära projekt på plats med deltagare och evenemang över en kortare, dvs festivalens, period. Vi är fullbokade men se till att besöka Nattfestivalen för att uppleva alla dess artister och konstnärer, kultur från hela Europa under två veckor i nattens ljus.

Fotografier vecka 2924 July, 2023

Kyrkan Korpilombolo
Vy från Gaspar

Så var måndagen den 17 juli slut.

Besök i bygdegården.
Middag i Kulturhuset

Det var tisdagen den 18 juli

"Urskogen"
Ateljén i medborgarhuset.
Genvägen från Medborgarhuset till Gaspar
Kulturkafé med Mixat på kvällen.
Klockan är 23.41
Ytterligare kvälls / nattbild.

Slut på 19 juli

På väg till Medborgarhuset / ateljén.
Korpilombolo bibliotek.
Klockan är 23.45.

Så var torsdagen den 20 juli över.

Klockan är 02.30 på morgonen, på andra sidan sjön lyser det, magiskt.
Kulturhuset, Korpilombolo. Natt / tidig morgon porträtt.
Så kom regnet.
Några av oss besökte systrarna Nylund.
Ett hus fullt av kreativitet.

Och fint hantverk.

Gemensam måltid, taco friday.

Slut för fredagen 21 Juli

Utställning den 22 juli
Mer från utställningen.
Från Hannes och Loves performance / uppträdande i biografen.
Hem och sova efter en lyckad utställning.
Söndag den 23 juli, städning samt hemfärd för vissa av oss.

Fotografier av Karl Larsson

Tomma rum – Öppna dörrar24 July, 2023

Lördagen 22 juli bjöd veckans Tomma rum på en utställning och konsertafton på Medborgarhuset i Korpilombolo.

Från mörkret i biografen ljöd inledningsvis tonerna av Johannes musik, inspelad på tramporglar i Uusitalogården.

Från entréplan, uppför trappan och genom utställningsrummen på övervåningen kunde man följa bården med 478 bilder tagna av Karl under sin vistelse i Korpilombolo. Fotografierna blev en bra konversationsstartare, då besökarna på utställningen kunde berätta om flera av platserna och byggnaderna som porträtterades.

Längre in i utställningen visades teckningar av Alexandra, Matilda och Vivi, samt en text av Patrycja. Systrarna Nylund från Kulturföreningen i Korpilombolo förekom i flera av verken, så även i Patrycjas film från deras hem; som visades på en skärm i anslutning till bordet med förfriskningar.
Slutligen bjöds på en elektronisk konsert i en effektfullt nedsläckt biograf, där Hannes och Love låtit sig inspireras av forsar, grustag och gamla seldon, till ett framträdande på analoga syntar som fick lyssnarnas associativa tankebanor att gå i spinn.

Blixtutställningen23 July, 2023

I ett redan späckat schema klämde Tomma Rum-gänget in ytterligare en programpunkt, den s.k "blixtutställningen". Under det timslånga eventet kunde publiken i väntan på filmvisningen av Håkan Lundströms episka naturfilm Nälkävuoman asuukhat åtnjuta god konst i Medborgarhusets lokaler.

Solveig Thoroddsen bjöd på ett veritabelt tårtkalas i en miljö välbekant för inbitna tommarummare.

Ylva Eklöf visade suggestiva fotokopierade stilleben, Magnus Oledal fortsatte förkovra sig i slipsens idéhistoria, Hannah Wiker gjorde skulpturer av väderpinnar i gran, Ilya Wikström byggde kassaskåp i kartong, doktor Unnur Ottarsdottir erbjöd konstterapi och juxtaposerade gamla och nya familjebilder, Jennie Öberg jordade utställningsbesökarna med hjälp av en nedgrävd stol (landart som kommer att finnas kvar under sommaren bakom kulturhuset i centrala Korpilombolo), Kim Ekberg ställde ut ett kantstött blädder-ex av det Shabby chic-dadaistiska manifestet.

En minst sagt späckad timma för alla som kom, komplett med salta pinnar och Loka Crush.

(Fler bilder på konsten tillkommer eftervart...)

Utställning och konsert 22/7 i Medborgarhuset22 July, 2023

Premiärutställningen19 July, 2023

Efter första veckans blöta målningsevenemang gjorde vi andra veckan en traditionell premiärutställning i Medborgarhuset. Det blev en trevlig och vacker utställning som visade många olika konstnärliga praktiker och tekniker, natur och lokala material gick som en röd tråd genom utställningen. I biografen visade Emil Andersson film, i trapphuset visades konstverk av den lokala konstnären… keramikfåglar, längre upp visade Ylva Eklöfs blomsterbilder från Korpilombolo.

Över oss svävar Sara Ocklinds mobil av björkslanor och näver och gnistrar som rimfrost i midnattssolen.

Innan vi går vidare in i övervåningens två utställningsrum får vi sätta oss ned i en fåtölj ett slag och lyssna på Anna Neanders ljudinspelningar från Tomma rums residens i Ljusne 2015.

I första rummet säljer Mira maränger och bröd gjord av lokal lera, på väggen hänger ….s abstrakta verk …. i nästa rum samsas Magnus Odals glupska glassätande Madonna som har ”spist allt”, fiktiva historiska slipsar flätade och vävda av gräs med Keisuke Tsuchiyas ljudinstalation, här sätter vi oss ned och lyssnar på en meditativt ljudcolage och minns myggen, stenbrottet och speldosorna vi spelade på i Oranki art veckan innan blandat med tramporglar från ”Det gamla huset” i Korpilombolo.

I Korpilombolo blir nästan allt som hittas på blommande ängar, skogar, blöta myrar, och loppis konst, förutom utom rabarbern som Anna hittar i vår trädgård, den bakar hon finfint utställningsfika av till allas stora glädje.

Affisch av Sara Ocklind.

Hektisk Onsdag16 July, 2023

Den som ville hinna med veckans samtliga Onsdagsaktiviteter kring Korpilombolo fick minst sagt ligga i. Knappt hann frukostgröten dimpa ner i vomen innan det var dags att samlas utanför Kulturhuset för en gemensam utfärd mot Käkkimännikö. Mycken kritik gjorde sig omedelbart hörd gällande den onödigt strapatsfyllda fot-förflyttningen genom tillsynes urskogsliknande terräng. Kreativa lifterier med diverse fyr- och sexhjulingar fick slutligen den brokiga folkskaran på plats vid uppsamlingsplatsen, där magin snabbt infann sig. Kokkaffepannan porlade, dragspelet sjöng, skogen viskade. Harry Hannu berättade sin släktkrönika som utspelat sig på platsen, Käkkimännikö.

Senare på kvällen bjöd utomhusbadet på en familjekväll, samtidigt på Kulturhuset underhöll dragspelaren Jorma Nerg den handklappande och fotstampande publiken på en underbar men kort spelning. En minst sagt hektisk Onsdag, men ack så härlig.

Blixtsnabb utställning13 July, 2023

varmt välkomna till medborgarhuset i korpilombolo nu på lördag!

Tomma Rum med stöd av Kulturrådet.

Maneter fullt ut!2 July, 2023

De flesta av oss anländer 26 juni. Vi kastas rakt in i Korpis kulturliv och allas välkomnande vis. Konsertrep på Kulturhuset, en trask runt i byn. Kollar in Medborgarhuset och landar tillbaka på Kulturhuset för måndagsmiddag med systrarna Nylund från Korpilombolo Kulturförening. 

Sedan far några på nattbadsturné i midnattssol. De andra far i lånad bil efter Eva Kvist ut i skogen på grusiga vägar. För att vara med och se renmärkningen som är igång nu efter midsommar och fram till mitten av juli. Keisuke tar upp ljuden av renarnas kallande på varandra och deras klickande fotleds-ljud. Myggen och ljuset är båda mycket.

Första dygnet har vi sällskap av Andréas, Lina och Katten. De far sedan söderöver och kvar är vi som ska vara här första veckan. Josefin, Ylva, Keisuke och Minna.

Vi blir inbjudna av Birgitta Rantatalo på Kopris utebad att måla staketet. Färgbolaget i Överkalix sponsrar och levererar röd, gul, blå, svart, vit och penslar direkt till badet! Fredag blir stora målningsdagen. Vi målar med många av dem som redan är och badar och några som kommer för att bara måla. Vi målar och badar och målar. Det blir maneter full ut på staketet! Och lite hembakad småfika från badkiosken i munnen.

Så far vi till Oranki art, skulpturpark i Finland. Vår husgranne Alex kör oss med sin bil. Ibland bromsar vi hårt för renar som traskar på vägen. Då behöver bilen vila lite innan den orkar lägga i en växel igen och vi kan fara vidare. Vidderna och nattljuset suger i bröstet. 

Framme sprayar vi oss med sjö och hav och klistrar anti-mygg-klistermärken i fejset innan vi går upp på skogsåsen fylld med 200 konstverk. I slutet av stigen öppnar sig ett djupt grustag. Vi kastar stenar nerför randen och det ekar. Stenarna rasslar och klonkar neråt. Vi leker där länge. Keisuke spelar in ljuden med en stor mikrofon.

Vi råkar också på Pekka bland myggsvärmarna i skogen, han som startade Oranki Art, innan vi far hemåt. På vägen stannar vi i Svanstein och Josefin och Minna midnattssolbadar med hisnande utsikt.

Teurajärvidagarna blir nån slags slutkläm på veckan. Vi far dit med skjuts av Kristina och Barbro. Kören sjunger och många sjunger med från texthäften som delats ut. En visa berättar om Teurajärvis historia och vi sjunger alla om avfolkningssorgen och ett nytt hopp om mer liv, nu när några flyttar tillbaka och andra helt nya kommer hit. Köttsoppa med klimp och våffla med kaffe. Hangasjärvifamiljen spelar. Dragspelet sjunger. Efteråt badar vi i Finnijoki och liftar tillbaka hem med Barbro och vår husgranne Chinoi.

Nu har Josefin farit, imorrn Minna med. Keisuke och Ylva stannar en vecka till och nya deltagare anländer imorgon.

20 yrs – LET’S PARTY24 April, 2023

2003 - 2023
20 somrar, 20 projekt
Vem trodde det?
Kom och fira med oss! :)

Inbjudna att husera hos våra vänner ateljén Glada Sprutan <3
firar vi gångna och kommande sommar i Hägersten

Nu på lördag - VÄLKOMNA !

Årsmöte + stödfest 29/4 i Stockholm!22 April, 2023

29 april är det dags för Tomma rums årsmöte.

När? Lördagen den 29 April, kl. 13

Var? Ateljékollektivet Glada Sprutan @ Hägerstens Allé 86C, 12937 Hägersten, Stockholm

Senare på kvällen ordnas en stödfest!

Filmprogram

DJ

På Scen: Rhodiner + Sol

Välkommen!

VÄLOMMEN till KORPILOMBOLO17 April, 2023

MISSA INTE


26 juni - 6 aug 2023

Vi kommer att husera centralt i Villa Gaspar, ett välförsett hushåll på två våningar, flertal sovrum, två kök och tvättrum. Dessutom med det lediga Medborgarhusets lokaler och ytor till ateljéer och utställningsrum.
Korpilombolo har de nödvändigaste tillgångarna med Överkalx och Pajala på pendlingsavstånd.


Vi har 10 bokningsbara bäddar åt gången.
Deltagarna får enbart ankomma och avfärda på
måndagar för att underlätta Tomma Rums administration.
Ni får boka en vistelse upp till 3 veckor.

BOKA NU

Värdefulla Värdar13 April, 2023

Korpilombolos legendariska Kulturhus hushåller det mesta liksom det skyltarna angiver, med scen och utställningsytor och särskilt våra inbjudande värdar för sommaren, Korpilombolo Kulturförening :

Efter vårt besök i mars blev det rätt så klart att sommaren skulle bege sig i Pajalas inland. Resurserna som erbjöds oss var långt ifrån måttliga och miljöerna alltför tilldragande.

Sommarens ateljéer12 April, 2023

Våra primära arbetslokaler och utställningsytor finner vi i Medborgarhuset. Dess utrustade biograf/teaterscen med 140 säten inbjuder oss till extroverta sysselsättningar.

Är man av blygsammare sort finner vi den mindre källarscenen därunder, som ser ut över den gamla dansbanan. Vilken föreslås bli vår stora atélje med kök brevé.

Ovanpå biografen, finner vi ca 70kvm vita galleriytor med spotlights för diverse hängningar och vernissage, eller vadhelst alla tommarummare nu kan hitta på.

Sommarens hushåll12 April, 2023

Några hus bredvid Kulturhuset framdukas vår logi i Villa Gaspar, som vanligtvis under juni-aug huserar skogsindustrins sommarjobbare. Således ett fullgott hushåll för kollektiv med särskilda intressen ;)

2 kök, TV etc, 10 sängar i både sällskap och allena med fåtöljer och bord...

Tvättstuga i källaren med strykjärn och mangel(!), ett flertal badrum och dushkabiner samt ICA med ombud bara ett stenkast tillbaka nedför gatan. Kort och gott; alla förutsättningar att kvickt känna sig hemtam i gemenskapen och njuta av allt som uppstår, skapas och gives :D

..och därtill12 April, 2023

En del lokaler var låsta vid vårt besök i mars. Så kulturföreningen håller utkik i sina krokar och för lovande samarbeten med kulturlivet. Men strax bakom Kulturhuset öppnar sig ytterligare utrymmen för Tomma Rum.

En klassisk lada huserar sommarens kafé till en fjärdedel medan vi får tillgång till resten, de etablerade evenemangens stora bottenvåning med vinden ovanpå, rik på arbetsmaterial….

...och några verktyg. Tomma Rum ser fram emot att åter få uppleva Korpis, denna gång i sin sommarklädnad. Även om dess vintermånader rekommenderas varmt. Nattfestivalen därnäst!

<3 of the Land11 April, 2023

Det må ha varit tyst lite för länge.
Men det är iaf solklart att vi åter får uppleva midnattens ljus!
26 juni till 6 aug 2023 huserar Tomma Rum i Korpilombolos Medborgarhus.

På inbjudan av Korpis kulturförening, välkända för sin nattfestival, har vi tillgång till dess utrymmen för våra obegränsade påhitt i mörkrets frånvaro :D
Välkomna att ANMÄLA ER HÄR!

Korpis f.d. kommungränser, innan det inneslöts i Pajala 1970.
Någon obetydlig sörlännings byråkrati, då vi egentligen
sedan länge, befunnit oss i hjärtat av Meänmaa :
;)

En lagom bit uppför Sverige finner vi Korpilombolo, det skogseldshärjade landet vid älvens lugnvatten, säg. Numera rätt så tvärtom, en mysig ort inåt landet av Pajala kommun. Med bykyrka och bostadsvillor sluttande mot sjön och dess avlånga horisont. Välkänd för Nattfestivalen i december varje år, är det dags för något ordentligt även till sommaren ;) Tillhandahållna Medborgarhuset och dess tomma bio/teater, källarscen, ateljé, white cube med mera, ämnar Tomma Rum fylla det med mycket välförtjänta aktiviteter, projekt och objekt. Boendes ett stenkast därifrån, i Villa Gaspar, centralt beläget bredvid restaurang, kulturhuset och ICA, möjliggörs inspirerande ting för samtliga närvarande. En härlig sommar med spännande framgångar och möten utlovas då våra givmilda värdar Korpilombolos Kulturförening, utöver lokaler och logi även söker fler utställningslokaler samt projekt och samarbeten med de lokala kulturkrafterna runt om i denna del av Meänmaa...