BurtrÀsk 2022

Tack Pack & Hej12 August, 2022

MÄndagen för packning och avfÀrd tar vi emot all hjÀlp vi kan fÄ.

Före de flesta deltagares avfÀrd, lyckades vi efter en hel veckas försök till slut anordna en angenÀm fikastund med vÄr granne Irina, som förutom gudomliga pannkakor Àven delade med sig av sina humoristiska erfarenheter som nykommen till Sverige och BurtrÀsk.

Andréas inledde sedan packning och stÀdning av sommarens Tomma Rum. Olyckligt nog i stort allena trots sinande deltagares improviserade insatser. Detta dÄ övriga tilltÀnkta stÀdteam, Daniel och Tomas, hamnat pÄ övervÄningen med bekrÀftat smittade av COViD. En trÄkig slutklÀm pÄ en mycket givande och lÀrorik sista vecka av Sveriges mest utvidgande konstnÀrsresidens.

Kolla Norran10 August, 2022

En av tidningen Norrans kulturintresserade journalister, Åsa Juthberg, har under hela sommaren nyfiket hĂ„llit koll pĂ„ projektet i BurtrĂ€sk. Men först nu vid slutet lyckats boka in ett besök under söndagens vernissage i Kvarnbyn. En kvick men nĂ„gorlunda bild av föreningen, projektet och veckans utstĂ€llning. Bedöm sjĂ€lva :

KonstnÀrer frÄn hela vÀrlden stÀllde ut i Kvarnbyn

Under sommaren har 36 konstnÀrer frÄn olika delar av Sverige, och vÀrlden, turats om att bo och skapa pÄ gamla kommunhuset Navet i BurtrÀsk. Konsten valde de att visa upp i Ärets by 2019: Kvarnbyn.

Varje sommar sedan 2003 har den ideella föreningen Tomma rum arrangerat konstprojekt pÄ smÄ orter runt om i landet. Under tidigare Är har de bjudits in till bland annat Vilhelmina och SkellefteÄ. Lokaler som annars skulle stÄ tomma, dÀrav namnet, fungerar som bostad, ateljé och utstÀllningsrum för konstnÀrerna. I Är föll valet pÄ BurtrÀsk.

– Vi i föreningen vĂ€ljer den ort som erbjuder bĂ€st boende, sĂ€ger Daniel Torarp, Stockholm, lite finurligt.

Det görs inget urval bland de konstnÀrer som vill delta utan det Àr principen "först till kvarn" som gÀller. Dagens utstÀllare verkar glada att just de var först till Kvarnbyn.

– NĂ€r vi kom hit och sĂ„g den hĂ€r platsen tyckte alla att det var otroligt vackert. Vi kĂ€nde att den skulle passa fint för utstĂ€llningen, sĂ€ger AndrĂ©as BrĂ€nnström.

Ett av hans verk Àr ett suggestivt pianostycke baserat pÄ gÄngavstÄndet mellan björkarna i Europas lÀngsta björkallé, som finns i Kvarnbyn.

Andréas bor i LuleÄ men hÀrstammar frÄn Ursviken. Han och Sara Forsström, Avaborg, Àr de enda lokala konstnÀrerna i gÀnget. Varje vecka har nya konstnÀrer flyttat in i Navet, och totalt har det alltsÄ blivit 36 stycken under sommaren. Ryktet om projektet har spridit sig i bygden och utstÀllningarna har lockat ett fyrtiotal besökare varje vecka.

– Vi har till och med haft besök av Ursvikens MC-klubb, sĂ€ger AndrĂ©as BrĂ€nnström med ett leende.

Kulturintresserade, föga förvÄnande

Rebooted MC och trailerpark (utstÀllning!)24 July, 2022

I allt som pÄgÄtt, nu i avrundning. Veckan har innefattat utforskande och fördjupat arbete inom flera praktiker inkorporerandes orten vi befunnit oss pÄ. Film skildrandes liv i BurtrÀsk, vÀv med överblick av trailerparken vi stÀllde ut  i med invÀvt grÀs frÄn platsen, högtalare i glas, muralmÄlning pÄ mcklubben dÀr vi stÀllde ut, projicering av vatten frÄn burtrÀsk pÄ stenblock hittade hÀr, textilt arbete fÀrdandes pÄ burtrÀsket samt som performance, textuellt arbete kring interaktion, performance av lokal konstnÀr. Nedan, dokumentation frÄn utstÀllning av projekten vecka 29. Deltagande Tomma rum-konstnÀrer: Elton Kore, Lina Kac, Lucia Pagano, Lars Jonsson, Sara Ocklind, Lina Sundén, Minna Rombo Zetterlund, Ernesto Sånchez Valdés, Josefin Ljungman och lokal konstnÀr Pim Lindgren. 

Vecka 29 BurtrÀsk22 July, 2022

Vecka 29 i BurtrÀsk har levts lika mycket utomhus som inomhus. Flit, försök, interaktion. Imorgon stundar utstÀllning med veckans deltagare samt lokal konstnÀr i mcklubben Rebooted MCs lokaler och trailerpark!

BurtrÀskbingon20 July, 2022

Nya konstnÀrer har anlÀnt BurtrÀsk! HÀr i utforskande av omgivningarna samt invigande bingokvÀll (med förhoppning om att avancera till burtrÀskbingo under veckan)

Det hÀnde pÄ HembygdsgÄrden18 July, 2022

Inget oansenligt anslag

VÀdret till trots blev utstÀllningen pÄ BurtrÀsks vackra HembygdsomrÄde mycket vÀlbesökt och vi rÀknar att ett 50-tal personer besökte utstÀllningen! SÄvÀl MC-klubben, Hembygdsföreningen, NÀvarnas hus, Hattmuseet, SlÀktforskarföreningen, familj, Camping och Cafépersonal samt ströbesökare passerade under dagen och bidrog till en mycket lyckad genomförd utstÀllning! Vi Àr ocksÄ superglada att konstnÀren Kristina Malmén, BurtrÀsk deltog med sina verk i utstÀllningen! Elton Kore visade en installation med mÄlningar i A4-format som skapats under veckan. Kristina hade med Ätta mÄlningar med motiv frÄn burtrÀsk med omnejd. Petra deltog med fyra verk i blandteknik och Maria med ett större broderiarbete. Andréas deltog med ett specialskrivet pianostycke för björkallén i BygdetrÀsk pÄ 90 minuter och visade ett fotografi frÄn Hembygdsföreningens samling. Tusen tack för en fin vernissage och en otroligt lyckad vecka! Redan idag anlÀnder nÄgra av den kommande veckans deltagare som kommer bli fullspÀckad av konst och konstnÀrer hÀr i BurtrÀsk!

The madman in the attic14 July, 2022

Tomma rum i BurtrÀsk bjöd pÄ underbara förutsÀttningar. Detta var verkligen en av Ärets höjdpunkter, vÀl vÀrd en veckas obetald semester. TrÄkigt nog för mig sjÀlv blev jag nÀstan omedelbart sjuk i covid-19 och isolerades enligt konstens och fhm:s alla regler i ett rum som trollades fram pÄ vinden. Rummet, som föreföll ha stÄtt oanvÀnt sedan 1900-talet, blev en central del av min upplevelse och informationen i detta inlÀgg Àr begrÀnsad till det. Lite konstigt kÀndes det att ha feber samtidigt som temperaturen inne och ute lÄg stabilt runt 30-strecket. Sömnen kom lite nÀr som helst och dygnet delades upp i flera smÄ dygn. Skönt dÄ att det var ljust i stort sett hela tiden.

"TrÄkigt" Àr förresten att ta i, det Àr lÀtt att glömma sina privilegier. Vaccinet tog bort allt farligt och kvar blev en luftmadrasstripp genom 70-talsblomster. Alvedon gjorde dessutom att det efter ett par dagar kÀndes som att nu var det dags att göra en liten film och inte bara ligga hÀr och svettas. Ett eget rum med mat uppburen tre gÄnger om dagen gjorde sitt till. Skapandet rullade liksom pÄ enklare sÄ fort disk och matlagning försvann ur ekvationen.

Michael Cedlind

https://youtu.be/i33uFwzRih0

Den siste kommunaltjÀnstemannen8 July, 2022

Under en upptÀcktsfÀrd pÄ vinden i Navet, den numera hÀdangÄngna BurtrÀsk kommuns högborg och Vuxenskolans nuvarande hemvist, gjorde jag en hÀpnadsvÀckande upptÀckt. I ett dolt hörn, nÀstan helt tÀckt av skrÀp och brÄte, Äterfann jag resterna av vad som tycktes vara en arbetsplats. Efter att ha avlÀgsnat Ätskilliga lager av damm och spindelvÀv, uppenbarade sig ett skrivbord med en nÀrmast komplett uppsÀttning av den gÀngse byrÄkratens arbetsutrustning. NÀr fÀltarbetet utökades till övriga hörn av det fullbelamrade förrÄdet, kunde ytterligare bitar lÀggas till pusslet - bitar som sammantaget utgjorde lÀmningarna av en sÀregen livsform pÄ den gistna gamla vinden.

Med ett urval av dessa fyndigheter som bas, kunde jag i foajén till Navet tidigare i veckan presentera en rekonstruktion av hur denna kommunala arbetsplats kan ha sett ut.

Rekonstruktion: Den siste kommunaltjÀnstemannens arbetsplats
Bild 1: Rekonstruktion av Den siste kommunaltjÀnstemannens arbetsplats

NÀr jag kunde konstatera att dessa föremÄl utgjorde spÄren efter en mÀnsklig individ, uppenbarade sig genast den centrala frÄgan - efter vem? FöremÄlens sammantagna totalitet pekar mot en profil av klart byrÄkratisk karaktÀr; typbilden av den kommunala tjÀnsteman som med skrivmaskin och hÄlslagare i hand söker uppfylla sina Älagda plikter med nit och hÀngivenhet.

Vid en nÀrmare studie av objekten fÄr vi ocksÄ veta en hel del om denne byrÄkrats vanor och egenheter, hans "morals and manners", för att tala med Arthur Conan Doyles odödlige hjÀlte Sherlock Holmes.

I likhet med mÄnga andra kontorsarbetare intar kaffet en central betydelse i vÄr tjÀnstemans vÀrldsbild, nÄgot som Äterspeglas sÄvÀl i fyndigheter av anvÀnda kaffekoppar och kaffebeflÀckade dokument, som i den egenheten att han i sina mÄnga efterlÀmnade skrifter konsekvent nedtecknar dryckens namn med enbart versaler. Det av allt att döma kopiösa intaget av kaffe tycks dessvÀrre ocksÄ ha gett upphov till Äterkommande och emellanÄt svÄrartade magproblem.

En nÀrmare granskning ger dock vid handen att denne till synes ordinÀra tjÀnsteman ocksÄ har sina excentriska sidor. Loggboken för fredagen 12 februari av okÀnt Är ger visserligen inblick i en arbetsrutin prÀglad av planering och dokumentation, men plötsligt bryts rutinÀrendena av ett poesiförsök med ursprung i ett plÄgat sinne.

Mest anmÀrkningsvÀrt av alla skriftliga fynd Àr dock föredraget om "den effektiva förvaltningen", som med sitt omfÄng pÄ 430 sidor snarast liknar en akademisk avhandling. HÀr framtrÀder en verklig riddersman och byrÄkratisk agitator för vilken kommunen blivit existensens högsta mÄl och mening; den timide kontorsrÄttan förvandlad till visionÀr pionjÀr. Skriften uppvisar en aktningsvÀrd glöd och retorisk kraft. Nedan presenteras för lÀsaren den provisoriska inledningen.

Dokument 212: Utkast till föredrag om "Den effektiva förvaltningen"

Dessa föreliggande objekt ger oss en god bild av den individ som jag valt att kalla Den siste kommunaltjÀnstemannen, men det finns fler dimensioner av detta mysterium. Under den komplicerade processen med att försöka datera föremÄlen har jag nÀmligen upptÀckt att Ätskilliga av dem Àr av senare datum Àn 1973, det Är dÄ BurtrÀsk kommun upphörde att existera och den kommunala förvaltningen omlokaliserades till den nya centralorten SkellefteÄ. Det gÄr dÀrmed inte att dra nÄgon annan slutsats Àn att denne nitiske tjÀnsteman fortsatt sitt arbete Àven efter det att den egentliga anstÀllningen upphört.

Med upplösningen av BurtrÀsk kommun tycks vÄr tjÀnsteman ha genomgÄtt en psykologisk förvandlingsprocess, varvid bygden börjar anta allt mer mytiska dimensioner. Hans senare skrifter tyder pÄ en förvriden och delirisk vÀrldsbild, dÀr BurtrÀsk blivit Olympen, Navet ett pennfÀktarnas Àrorika Valhall, och det uteblivna KalvtrÀskloppet en Ärlig Golgatavandring.

Objekt 41: En bunt intrÀdesbiljetter till det ÄteruppvÀckta KalvtrÀskloppet; oanvÀnda

Utöver hÀngivenheten till BurtrÀsks forna municipalsamhÀlle, uppvisar tjÀnstemannen Àven en fetischisering av sjÀlva kommunhusets arkitektur, inredning och möblemang. Han anvÀnde sig av en uppsÀttning av de för tingssalen specialdesignade borden och stolarna, och bland den bevarade korrespondensen finns flertalet gagnlösa försök att vÀrva Navets upphovsman Birger Dahlberg frÄn sitt jobb som stadsarkitekt i SkellefteÄ, för motsvarande position i den dÄ redan upplösa BurtrÀsk kommun.

Objekt 1: SammantrÀdesbord; kommunhuset i BurtrÀsk

Med hjÀlp av otaliga objekt, dokument och efterlÀmningar har jag alltsÄ kunnat konstruera en bild med viss detaljskÀrpa av Den siste kommunaltjÀnstemannen. Den fulla vidden av detta mÀrkliga öde kommer vÄr mÀnskliga fattningsförmÄga förmodligen aldrig helt att kunna omfamna, och mÄnga frÄgetecken ÄterstÄr att rÀta ut. NÄgra av fynden ger vid handen att denna byrÄkrat fortlöpt i sin verksamhet in pÄ denna sida millennieskiftet, en realitet som framstÄr som lika delar tragisk och heroisk.

NÀr jag först började vandra etnografens smala stig för mÄnga herrans Är sedan var denna typ av upptÀckt mina glödgade drömmars ouppnÄeliga mÄl, och att finna en sÄdan materiell och mÀnsklig guldgruva som hÀr föreligger har varit en av min yrkeskarriÀrs verkliga förmÄner.

Den fullstÀndiga historien landar i bokhandlarna till hösten.

Med varma hÀlsningar,

Johannes Hagman - socialantropolog, etnograf och författare

Liten entréutstÀllning, 5-6 Juli5 July, 2022

Under BurtrÀsk marknad 5-6 juli visar vi nÄgra verk i entrén till Navet.

Öppet 10-17.

VĂ€lkomna!

Bilder frÄn en (instÀlld) utstÀllning3 July, 2022

Ibland gÄr det inte som man har tÀnkt sig. Verken var hÀngda och tombolan laddad, men ödet ville annorlunda. Ett sjukdomsbesked fick oss att stÀlla in i sista sekunden.

Men en utstÀllning hade vi och dokumenterad blev den. HÀr fÄr ni, gott folk, glimtar av den första utstÀllningen under Tomma rum 2022. Utanför och i entrén till Navet, BurtrÀsk.

Blott nÄgra skÀrvor, fragment och aningar. Men ÀndÄ.

Mycket nöje. Och vi kommer tillbaka. Snart, snart.

Heat Wave av Kim Ekberg

Experiment vid sjön av Sofia Vikström

Den siste kommunaltjÀnstemannen av Johannes Hagman

NaturfÀrgat garn av Hannah Wiker Wikström och Ilya Wikström

Coloured Feelings av Unnur Ottarsdottir
Mitt huvud som en basketboll (Work in progress) av John Holm
Rastafarikyrka av Emilie Birket-Smith
Pushing the Inside av Solveig Thoroddsen

Filmrecension: BurtrÀsktrilogin2 July, 2022

Detta Är genomförs Tomma Rum i form av en studiecirkel pÄ Vuxenskolan i BurtrÀsk, vars lokaler vi lÄnar. Den första veckan har handlat om BurtrÀsks historia och hantverkstradition, med tillhörande studiebesök pÄ hembygdsgÄrd och hattmuseum. Efter de solstinna arbetsdagarna har kursdeltagarna kylts ner med hjÀlp av obligatoriska visningar av Rickard Tegströms filmsvit "Bondebygd", vilka redogör för BurtrÀsks industrialiseringsprocess. Filmerna Àr ett rent bestÀllningsjobb för BurtrÀsks kommun, vars avveckling skildras i svitens avslutande del frÄn 1977.

De första tvÄ delarna inspelades simultant under perioden 1947-51. Del 1 Àr en rekonstruktion av tiden kring sekelskiftet 18-1900, och gestaltar bondesamhÀllet titeln refererar till. Tegström har hittat passande Älderstigna skÄdespelare som minns hantverken och jordbruksmetoderna av igÄr. Deras kroppar Àr av ett slag vi sÀllan möter idag, nötta av arbetsliv, hudar som ömsom solbrÀnts och köldnupits.

Estetiskt Àr filmerna av journalkaraktÀr, med förskönande uppsÄt som lyser igenom i narrationens Äterkommande förtydliganden om rolighetsnivÄn i att kÀrna smör/plöja Äkern/gÄ i skolan. Den sydsvenska berÀttarrösten ger bilderna kolonial eftersmak. Men bortsett frÄn den ideologiska styrningen Àr filmerna habila, och ger sammantaget en mÀktig överblick över den aggressiva samhÀllsomvandlingen. Det finns dessutom en inofficiell fjÀrde del, BurtrÀsk 2000 (otrolig titel!) i en filmsvit jag hoppas kommer att fortsÀtta expandera över tid.

Dvd-utgÄvorna frÄn BurtrÀsks Sockengrupp lÀmnar övrigt att önska. De nostalgiskimrande 16mm-filmerna har lagrats pÄ VHS-band inför sin resa in i digitaliteten, vilket ger ett lÄgkvalitativt helthetsintryck. Stundtals bryter sig en frisörreklam in pÄ ljudspÄret, vilket tillsammans med den autogenererade Funai-menyn förhöjer intrycket av hemmavideo. Tegströms filömer förtjÀnar en ordentlig restaurering och ett tillgÀngliggörande pÄ Filmarkivet.se.

Rickard Tegström var liksom Sune Jonsson fotograf med etnologisk inriktning, och skildrade i sitt omfattande livsverk levnadsvillkoren i VÀsterbotten, samt hur dessa under nittonhundratalet kom att förÀndras. Trilogins andra del, som utspelar sig kring 1950 Àr dess egentliga höjdpunkt. HÀr finner vi en brytpunkt dÀr traditionellt leverne fortfarande samexisterar med modernismen i en aldrig sinande framtidstro. Filmens huvudtema Àr bygget av den nya sockenkyrkan, ett imponerande arbete som strÀcker sig över flera Är, och inbegriper mycket av kommunens hantverkskunnande. Denna byggnad Àr Ànnu en av ortens centrala, klocktornet som syns frÄn varstans hjÀlper invÄnarna att hÄlla reda pÄ huruvida klockan Àr fem pÄ eftermiddagen eller pÄ natten.

Den sista, och sÀmsta delen, trean, Àr mer mollstÀmd. Att lÄta den kretsa kring ett möte i kommunfullmÀktige lÄter pÄ förhand som ett genidrag. TyvÀrr faller idén platt pÄ sitt styltiga genomförande, som inte för ett ögonblick framstÄr som vara ett reellt sammantrÀde. Det Àr roligt att se en film som utspelar sig i rummet man tittar pÄ den i, men intresset svalnar trots detta förbluffande snabbt. Största delen av speltiden Àgnas Ät skamlöst hyllande Ät de lokala företag som finansierat densamma. Det finns enskilda höjdpunkter, sÄsom de vackra talen framförda under hembygdsdagarna- vilka sörjer upplösandet av kommunen BurtrÀsk. Annars ger den avslutande filmen en fadd eftersmak till trilogin, en insikt om att tiden verkar röra sig Ät fel hÄll. FastÀn det inte Àr samma liv och rörelse pÄ BurtrÀsksgatorna nu som pÄ 50- eller 70-talen Àr staden fortsatt en ort som erbjuder det mesta en mÀnniska kan begÀra av livet. Snart Àr det dags för BurtrÀsk 2025, vilken förhoppningsvis blir mer Àn propaganda och företagslobbyism.

Kim Ekberg, cirkelledare

Konstbölja i BurtrÀsk1 July, 2022

Vi firar den skÄllheta arbetsveckans avslut med en lika febrig utstÀllning,

inte utan karnevaliska upptÄg och- möjligheter till musikaliska inpass.

Ett par hjÀlpande hÀnder30 June, 2022

Även fast jag har hört namnet BurtrĂ€sk flertalet gĂ„nger – i mitt ungefĂ€r trettiosexĂ„riga liv – sĂ„ kunde jag sĂ„ sent som bara för nĂ„gra veckor sedan peka ut exakt vart det lĂ„g. Det har visat sig vara en förlust, inte minst för min egen del.

Att slöjd- och hantverkstraditionen Àr stark i norra Sverige Àr det kanske tyvÀrr fÄ som kÀnner till, Àn mindre och mer synd om dess inneboende egenskaper, vilka vi kanske skulle behöva vara mer medvetna om i vÄr tid.
I södra Sveriges storstĂ€der Ă€r det inte ovanligt att lĂ€sa en ledarsida eller krönika, alternativt att se ett nyhetsinslag, vilka alla berör vĂ€rdet av inkludering, miljömedvetenhet och mĂ€nniskans behov av att lösa problem av sĂ„dana karaktĂ€r. Konstigt nog – och tyvĂ€rr - nĂ€mns nĂ€stan aldrig slöjdens och handarbetets berikande mĂ„ngfald av dessa drag i dessa nyhetssammanhang. Det var verkligen en fröjd att, redan första timmarna i BurtrĂ€sk, bli pĂ„mind om hantverkstraditionens livfulla egenskaper, dĂ€r kardor kan ligga helt naturligt utplacerade i ett hus, mĂ€nniskor refererar till sina fĂ„r och dess ull, likasĂ„ en medvetenhet om hur traditionen av sĂ„dan karaktĂ€r angĂ„r mĂ€nniskor sjĂ€lva och vĂ„rt sĂ€tt att leva. En insikt som mer frekvent verkar lysa med sin frĂ„nvaro i storstĂ€derna.

HÀr har jag Àven noterat en öppenhet, vilken jag nÀstan Àr övertygad om Àr ett resultat av en medvetenhet och en kunskap av att leva nÀra och i sin egen historia, och som dessutom smittar positivt. Det har sagts att mÀnniskans hjÀrna har utvecklats sÄ pass mycket som den gjort pÄ grund av den kognitivt avancerade processen, vilken Àr högst aktiv dÄ vi arbetar med hÀnderna. DÀr har mÀnniskan lÀrt sig att överföra information, förstÄ vÀrdet och vikten av hÄllbart material, bÄde vad det gÀller föda, klÀder, möbler eller arkitektur, men det har ocksÄ bidragit med gemenskap, exempelvis genom folkdrÀkter och folkmusik.

Mina dagar i BurtrÀsk har varit en resa i bÄde det stora och lilla formatet, uteslutande positivt. Men det Àr frÀmst för öppenheten och glÀdjen, vilket jag tror Àr starkt förankrat i vikten av att leva om en medvetenhet för sin egen kultur, mÀnniskor hÀr har visat.

John Holm

BurtrÀsk hattmuseum29 June, 2022

Första veckans grupp Àr pÄ plats, och idag var vi pÄ besök pÄ BurtrÀsks fina hattmuseum!

Mats Klockljung visade runt pÄ det lilla men fullspÀckade muséet som har att erbjuda i runda slÀngar 250 hattar, frÄn 30-tal och framÄt. Framförallt damhattar, men Àven en nÄgra av herrmodell och en del lite udda varianter.

HÀr finns mycket som kan inspirera till egna hattkreationer, vilket kan vara nog sÄ vÀlbehövligt inför den stora hattparaden 6 augusti. Lyckosamma voro de som kunna deltaga i den.

Muséets frÀmsta företrÀde Àr att det förutom att titta pÄ hattarna dessutom Àr fritt fram att pröva dem, vilket vi naturligtvis alla gjorde av hjÀrtats lust.

Projekt:BurtrÀsk Àr igÄng!(!!)28 June, 2022

Förberedelseveckans stilla mak övergick under mÄndagen i blodigt allvar. Navets kommunalromantiska salar befolkas nu av diverse konstfÀrdiga gestalter frÄn nordens alla hörn. Den som loggar in pÄ yr.no möts av en solitt trettiogradig sjudagarsprognos. Hur detta kommer Äterspeglas i veckans konstyttringar ÄterstÄr att se, men förhoppningsvis blir solstungna och vÀlmarinerade mÀsterverk följden. MÄnga dopp utlovas Ätminstone, i kaffet sÄvÀl som i BurtrÀsket. VÀl mött pÄ kamvÀgen and beyond!

Mvh, Kim Ekberg, Veckoansvarig och Cirkelledare

BOOK NOW2 May, 2022

VÄLOMMEN
till sommarens projekt i BurtrÀsk

27 juni - 7 aug 2022

Vi kommer att husera centralt i tegelhuset Navet med en egen vÄning av hushÄll och förelÀsningssal vilken mÄ fungera som ateljé. Dessutom med tillgÄng till en del av Hembygdsföreningens lokaler och ytor.
BurtrÀsk har de nödvÀndigaste tillgÄngarna med den större staden SkelleftÄ en bit bort.

Vi har 10 bokningsbara bÀddar Ät gÄngen.
Deltagarna fÄr enbart ankomma och avfÀrda pÄ
mÄndagar för att underlÀtta Tomma Rums administration.
Ni fÄr boka en vistelse upp till 3 veckor.

BOKA NU

Äntligen Återigen28 April, 2022

Efter ett vinterhalvÄr av trevande smÄtrevligt besöktes till slut en kandidatvÀrd för sommaren; BurtrÀsk.
Josefin guidades genom alla möjligheter som kunde frambringas av en entusiastisk Sören. Involverad i Studieförbundet som han Àr, syntes stora delar av det fd kommunalhuset NAVET, dÀr Vuxenskolan nu huserar. Eventuella projektrum pÄ fjÀrde vÄningen med tidigare domstolssalar och hushÄllsnödvÀndigheter vandrades igenom.

SamhÀllets övriga attraktioner i form av bl.a., icke att förglömma, naturens undersköna omgivningar förmedlades sedan övertygande under Tomma Rums Ärsmöte i april. Trots frÄgetecken som överlevde, var det enkelt att vÀlja vistelseort för sommaren 2022.

BOOK HERE NOW

Eight years after our stay in SkellefteÄ, including a guest appearance in BurtrÀsk a short distance away, we return to the latter for the entire summer of 2022.

This time invited by Studieförbundet Vuxenskolan, which are housed in one of BurtrÀsk's most iconic buildings. Formerly the town hall, now known as Navet. There we will have access to our own floor with accommodation and a large hall with a smaller stage, previously used to hold lectures and also the communal court. But for Tomma Rum it will be our large studio and/or exhibition space. Close to the very beautiful lake BurtrÀsket with wonderful views.

We are continuously researching opportunities together with BurtrÀsk Hembygdsförening for various cultural exchanges with local artists throughout the summer. Possibly leaning towards Nordic Handicrafts. A great opportunity we're looking forward to!

In 1924, the world's oldest ski, estimated to be over 5,000 years old; the KalvtrÀsk ski, was found in BurtrÀsk (In the local Sami language called; BeÀhkkiere) parish. But the area is today probably best known for the production of its grainy hard cheese with a strong aromatic taste, according to an original secret recipe from 1872.

Together with creative organizers and participants of all kinds, we look forward to an ingenious summer in beautiful northern forests and a pleasant church village in the glow of the wonderful midnight sun. Welcome to book your stay.